Završen konkurs za stanove

Juče bio poslednji dan za prijavu na konkurs za korišćenje socijalnih stanova u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2007.

08:12

Default images

Veliki deo ugroženih Beograđana kao razlog što ne učestvuje na konkursu naveo lokaciju na kojoj su izgrađene zgrade, u naselju Kamendin, u Zemun polju. Za 174 stana, koliko bi do Nove godine trebalo da bude dodeljeno na privremeno korišćenje najsiromašnijima, interesovanje je bilo ispod očekivanja. Uprkos procenama da će za te stanove biti zainteresovano 7.000 do 10.000 najsiromašnijih, prijavilo se tek nešto više od njih 1.000.

Gužvi je bilo samo početkom septembra, kada je konkurs otvoren, i poslednjeg dana. Po raspisivanju konkursa, gradske vlasti očekivale su da će mnogo građana biti zainteresovano za tu vrstu pomoći. Taj podatak izveden je iz statistike po kojoj oko 7.000 porodica u Beogradu koristi materijalnu pomoć, a 6.000 građana hrani se na račun gradskog budžeta. Iako je podeljeno više hiljada prijava, zainteresovanih je bilo mnogo manje.

Gordana Miladinović, koordinatorka projekta, kaže da je, prema poslednjim podacima, dostavljena 981 prijava. "Prvo pitanje građani uglavnom je bilo gde su stanovi. Kada dobiju informaciju da su u Kamendinu, u Zemun polju, reakcija je najčešće bila da je to daleko", kaže ona.

U komisiji za socijalna pitanja kažu da ne žele da donose prerane zaključke, ali ako nekome ne odgovara lokacija, znači i da nije zaista ugrožen.

Socijalni psiholog Borislav Kuzmanović kaže da je mali odziv neobičan, ali i da ako građani mogu da biraju, to često i koriste. "Verujem da ima i takvih koji traže neko određeno naselje ili imaju neko rešenje. Predstavljaju svoj slučaj težim, a onda kada im se ponudi bilo koje rešenje, ne prihvataju", kaže Kuzmanović.

Socijalne stanove u naselju Kamendin grad daje na korišćenje do pet godina, i ostaju u vlasništvu grada. Stanarina za dvosoban stan treba da bude 1.200 dinara, a za četvorosoban oko 2.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: