Mediteranski forum i o Kosovu

Na Mediteranskom forumu koji se u organizaciji OEBS-a održava u Portorožu, razgovarano je, između ostalog, i o Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

20:43

Default images

Predsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Joran Lenmarker naglasio je da je rešenje statusa Kosova potrebno, kako većinskom stanovništvu, tako i radi zaštite manjina koje tamo žive. On je ocenio da bi miroljubivo i prijateljsko rešenje pitanja Kosova omogućilo brži razvoj zapadnog Balkana, javila je danas slovenačka novinska agencija STA.

Učesnici Mediteranskog foruma su, pored Kosova, razgovarali o ulozi mediteranskih zemalja u toj OEBS-u.

Na skupu je Lenmarker istakao niz negativnih stereotipa o regionu Sredozemlja.

Prema njegovim rečima, dok mnogi o oblasti Mediterana razmišljaju kao o siromašnoj oblasti sa visokim priraštajem i raširenim socijalnim problemima, arapski svet je zapravo pobrao korist od ekonomskog rasta.

"Arapski svet se razvija brže od Evrope", naglasio je on, dok su mnogi prisutni bili jednoglasni u oceni da ljudi trebali da budu oprezni kada se govori o važećim stereotipa za sredozemni region.

Na Forumu je takođe razmatrana pozicija manjina u tom regionu i prisutni su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju manjine, a koje su obično izazvane problemima među većinskim stanovništvom.

Većina bi trebalo da ne diskriminiše i garantuje manjinska prava, rečeno je sednici Foruma, dok je Lenmarker rekao da Evropljani, po tom pitanju imaju mnogo posla "kod kuće" i primetio da nema dovoljno džamija za muslimanske zajednice u Evropi.

Više od 250 učesnika iz 44 države učestvuje na skupu na temu "Bezbednost kroz saradnju u jugoistočnoj Evropi: uloga parlamentaraca".

Skupu prisustvuje stalna delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju predvodi šef delegacije Suzana Grubješić, a u njoj su Gordana Čomić, Radojko Obradović, Žarko Obradović i Goran Cvetanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: