Radnici Jumka počeli štrajk

Između 300 i 500 radnika Konfekcije "Jumko" u Vranju počelo danas štrajk zbog odluke tog preduzeća da ih uputi na rad u drugu firmu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

20:37

Default images

Radnike je o odluci da se oni upute na rad na neodređeno vreme u susednu firmu "Zamber", koja je u vlasništvu biznismena kiparskog porekla Janija Savasa, obavestio generalni direktor "Jumka" Miodrag Tasić odlukom na fabričkim oglasnim tablama.

"Zakonom o radu i strategijom koju su doneli organi upravljanja, a u ime države kao većinskog vlasnika, što je potvrdilo i nadležno ministarstvo, oni koji do 5. oktobra 2007. godine, ne potpišu ugovor sa 'Zamberom', ostaju bez posla", poručio je direktor Tasić radnicima.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u "Jumku" Snežana Veličković je rekla da je radnicima bilo ponuđeno da potpišu ugovor o radu sa "Zamberom", ali da ga je većina radnika odbila.

"Ti radnici su već radili u 'Zamberu' osam meseci, a ugovor o konačnom prelasku, odbili su da potpišu zbog jadnih i ponižavajućih uslova koje im je ponudio Jani Savas", izjavila je za Betu Snežana Veličković.

Ona kaže i da nisu tačni podaci rukovodstva "Jumka" po kojima je navodno 150 od 525 radnika potpisalo ugovor o vernosti "Zamberu", jer su taj ugovor potpisala 92 radnika.

"Sve što radnici štrajkači traže jeste da poslodavac Jani Savas poštuje naš Zakon o radu, kako bi radnici bili zaštićeni i pošteđeni njegovog maltretiranja, ponižavanja i nipodaštavanja", kaže predsednica ASNS.

U narednim danima radnici "Jumka" ocekuju razgovor sa Savasom, a ukoliko se to ne dogodi, prete da će "preduzeti druge radikalne akcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: