"RS ne može da otvori ambasadu"

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da Republika Srpska ne može u Zagrebu da otvori ambasadu, kao što se najavljuje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

20:08

Default images

"Reč je o jednoj inicijativi koju ćemo mi razmotriti s međunarodno-pravnog aspekta, budući da i naše županije, na primer u Briselu, otvaraju kancelarije, turistička, trgovačka i slična predstavništva. Kad se to razmotri na takav način, onda ćemo formirati i mišljenje o tome", kazao je hrvatski premijer nakon sastanka s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Miroslavom Lajčakom.

Govoreći o susretu s Lajčakom, Sanader je rekao da Hrvatska smatra da BiH mora ostati jedinstvena zemlja s jasnom evropskom perspektivom i najavio da će dati punu podršku svim nastojanjima političara iz BiH sva tri naroda i svih građana koji žele takvu perspektivu.

On je naglasio da Hrvatskoj nikako nije svejedno šta će se događati u BiH, zbog toga što je reč o susednoj zemlji, ali i zato što je hrvatski narod u BiH suveren, konstitutivan i ravnopravan.

"Hrvatska je, uz to, potpisnica Dejtonskog sporazuma i stalo nam je do toga da BiH u budućnosti ostane i zemlja hrvatskog naroda", kazao je Sanader dodajući da se Hrvatska protivi svemu zbog čega bi Hrvati mogli izgubiti status ravnopravnog naroda i što bi ih moglo navesti da možda počnu da napuštaju BiH.

Sanader je rekao i da njegova vlada podržava Protokol o policijskoj reformi koji je ponudio Miroslav Lajčak, jer je to preduslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Na zahtev novinara da prokomentariše Kreševsku deklaraciju hrvatskih političkih stranaka u BiH i da izrazi svoj stav o mogućoj perspektivi federalizacije BiH, Sanader je kazao da misli da ta deklaracija u sebi nosi pozitivne elemente "jer govori o multietničkim entitetima u BiH".

"To je izuzetno važno, jer Hrvata, kao i Bošnjaka i Srba, ima svuda u BiH", rekao je Sanader dodajući da je važno i to da deklaracija jasno govori o proevropskoj orijentaciji BiH.

Odgovarajući na isto pitanje, Lajčak je rekao da je veoma važno da postoji jedna autentična platforma za pregovore o budućem Ustavu BiH, za koje je rekao da su neophodni da bi zemlja išla prema evropskim integracijama.

On je rekao da je sa Sanaderom razgovarao o tome kako da zajednički pomognu da BiH postane moderna evropska zemlja na putu prema evropskim integracijama i o tome šta Hrvatska može da učini da pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: