Ređe emisije štetnih gasova

Iako štetni gasovi u Pančevu nisu zabeleženi već izvesno vreme, građani tvrde da se prošlog četvrtka osećao sumpor u vazduhu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

15:41

Default images

Predsednik opštine Pančevo Srđan Miković, inače iz Demokratske stranke, kaže da u poslednje vreme nije bilo potrebe za uključivanjem sirena. Međutim, za vreme mandata Aleksandra Popovića iz DSS-a kao ministra za ekologiju u bivšem sazivu vlade, sirene su bile svakodnevnica.

Od kako je na to mesto došao novi ministar iz DS-a, situacija je drugačija.

"Ne postoji niti sme da bude kompromisa u pogledu istine, istina je dostupna svima. Monitoring je javan i svi podaci su dostupni i na monitorima i elektronskim putem se šalju svim nadležnim institucijama", kaže on.

"U svakom slučaju, ukoliko dođe do prekoračenja graničnih vrednosti, koje su predviđene pravilnikom o emisiji štetnih gasova, postupaće se onako kako se postupalo i do sada, uključujući i paljenje sirena", kaže Miković.

Lekari hitne pomoći ne beleže povećan broj intervencija sa naznakama oboljenja disajnih organa. Međutim, kada je u tom gradu povećana emisija štetnih gasova, u domovima zdravlja stvara se gužva.

Doktor Zoran Manasijević upozorava da su prvi simtomi zagađenosti vazduha pojačan kašalj i iritacija očiju. "Tu nema velike filozofije, ostanite u zatvorenoj prostoriji, ne otvarajte prozore sve dok ne prođe vrh tog zagađenja", kaže on.

Ozbiljan problem u Pančevu jeste i to što za sumpor nije određena granična vrednost kojom se određuje da li tog gasa u vazduhu ima više nego obično.

Dragin: Radimo mnogo

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin je gostujući u Vestima TV B92 izjavio da iako emisija štetnih gasova u Pančevu nije zvanično zabeležena od početka jeseni, ne znači da su uslovi u tom gradu „srećni“.

Dragin je istakao da neoglašavanje sirena nema nikakve veze sa tim što su on i predsednik opštine Pančevo iz Demokratske stranke:

"Što se tiče uslova u Pančevu, oni su daleko od dobrih i daleko od srećnih. Sirene su u nadležnosti grada i one rade kada štetni gasovi pređu kontrolne vrednosti. Očekujemo da ćemo u sledeće dve nedelje rešiti benzena koji izlazi iz kontrolne baklje na rafineriji. Sa pokrajinom radimo projekat pošumljavanja industrijske zone kako bi se stvorio jedan zaštitni pojas prema gradu. Radimo mnogo i na kontroli i preventivnoj kontroli zagađivača", kazao je on.

Dragin je takođe istakao da su svi zakoni koji se donose u Srbiji o zaštiti životne sredine apsolutno usklađeni sa evropskim zakonima, dok bi, kako je rekao, kazne trebalo da budu 10-20 puta veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: