Poljska: "Sakrij babi ličnu kartu"

Mladi Poljaci pred vanredne parlamentarne izbore 21. oktobra krenuli u akciju "Sakrij babi ličnu kartu".

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 01.10.2007.

11:49

Default images

Mladi žele da spreče ponavljanje situacije iz 2005. kada su braći Kačinjski tesnu izbornu pobedu doneli glasovi starije i duboko religiozne generacije iz zaostalih, siromašnih seoskih regiona.

Poljskom kruži SMS: "Idu izbori. Treba spasavati državu. Sakrij babi ličnu kartu. Šalji dalje. Nije lanac, već način da se spase država."

Neki od zvaničnika vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i pravda premijera Jaroslava Kačinjskog besne na opoziciju, tvrdeći da je to njena ideja, ali opozicija to negira.

"Nemamo veze s tim. Mi savetujemo unucima da upravo odvedu bake na glasanje, ali da ih ubede da glasaju za normalnu partiju", rekao je listu Djenjik poslanik liberalne Građanske platforme Slavomir Novak.

Prema nekim navodima, akciju su pokrenula tri studenta.

Poljski lekari zaoštravaju protest

Ministarstvo zdravlja Poljske saopštilo je danas da je skoro dve hiljade lekara napustilo svoja radna mesta u državnim bolnicama i da su u toku pregovori između uprave i lekara u 13 bolnica.

"Nijedan pacijent neće ostati bez lekarske nege," uverava ministar zdravlja Zbignjev Religa.

U zemlji se, međutim, zaoštrava protest zdravstvenih radnika. Tokom vikenda je više od 30 pacijenata moralo da bude evakuisano iz jedne bolnice na jugu zemlje, jer je više od polovine doktora stupilo u štrajk.

Nezadovoljni lekari ostavkama na radna mesta nastoje da se izbore za veće plate i bolje državno finansiranje zdravstva, javio je Rojters.

Prema toj agenciji, štrajkom je pogođena skoro desetina od ukupno 800 državnih bolnica u Poljskoj.

Premda su poljski zdravstveni radnici dobili prošle godine povišicu od oko 30 odsto, njihove plate uveliko zaostaju za primanjima kolega u ostalim članicama Evropske unije, pa su mnogi otišli da posao potraže u drugim zemljama EU.

Predsednik jednog poljskog udruženja za zaštitu prava pacijenata Adam Sandauer je, osuđujući štrajk lekara, rekao da su "pacijenti postali taoci u široj borbi za novac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: