"Presuda smanjuje šanse Hrvatske"

Tibor Varadi ocenjuje da će presuda "vukovarskoj trojci" smanjiti šanse Hrvatske u tužbi protiv Srbije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.10.2007.

09:26

Default images

Pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde smatra da će presuda "vukovarskoj trojci" drastično umanjiti šanse Hrvatske da pred tim sudom dokaže da je Srbija u ratu početkom 90-ih počinila genocid u toj zemlji.

"I dosad su postojale male šanse da Srbija bude proglašena krivom, ali su posle te presude one mnogo manje", rekao je Varadi za današnji novosadski Građanski list.

Tibor Varadi je ocenio da je presuda izbalansirana i da uspostavlja "realne dimenzije" i dodaje kako ne veruje da će se Međunarodni sud pravde proglasiti nadležnim po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid.

"Ako bi se sud, za mene neočekivano, proglasio nadležnim, Hrvatska bi morala da dokaže genocid, što bi bilo veoma teško", rekao je Varadi.

On je naveo da se u presudi "vukovarskoj trojci" nigde ne pominje genocid i da trenutno niko iz Srbije pred Tribunalom nije ni optužen za to krivično delo.

Pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović rekao je za list da će presuda imati i pozitivne i negativne efekte iako ona nema nikakve direktne veze s procesom pred Međunarodnim sudom pravde.

"Sud je u tom postupku ukazao na to da nedvosmisleno postoji komandni lanac, gde se Mrkšić nalazi na čelu svih jedinica koje su delovale na području ne samo jugoslovenske vojske, nego paravojnih jedinica i teritorijalaca. Za hrvatsku tužbu to olakšava utvrđivanje komandne odgovornosti JNA i države čija je to armija bila", kaže Šimonović.

Sanader najavljuje poternicu za Radićem

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da očekuje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) raspisati poternicu za Miroslavom Radićem koga je Haški sud oslobodio odgovornosti za zločin protiv hrvatskih zarobljenika na Ovčari počinjen 1991. godine.

Prošlonedeljna presuda Hašskog tribunala "vukovarskoj trojci" izazvala je ogorčenje hrvatske javnosti i političkog vrha te zemlje.

Premijer Hrvatske je napomenuo da se "vukovarskoj trojci" nije istovremeno moglo suditi u Hrvatskoj i u Hagu, ali da za njima, kao i za još nekim ratnim zločincima postoji poternica u Hrvatskoj.

Na sastanku sa predstavnicima udruženja Domovinskog rata, Sanader je govorio o tome šta je do sada učinjeno i šta će još biti urađeno da bi se presuda Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću preinačila.

Sanader je podsetio da je neposredno nakon presude uputio protestno pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, koje je postalo službeni dokument UN koji se uručuje svim zemljama članicama,

Napomenuo je da uskoro očekuje odgovor na žalbu Haškog tužilaštva i sudsko preinačenje presude.

"Očekujem da i u Hrvatskoj uskoro počne proces protiv Radića na osnovu optužnice koju je Državno tužilaštvo Hrvatske podiglo još 2002. godine", kazao je Sanader.

Ta optužnica tereti za ratne zločine na području Vukovara i Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i Ratka Mladića, a optuženi su i Zvonko Jurjević, Života Panić, Mile Mrkšić, Miroslav Radić, Vojislav Šešelj, Veselin Šljivančanin i Goran Hadžić.

Hrvatski premijer najavio je da će održati govor na Skupštini UN 15. oktobra, a predstavnicima udruženja je obećao da će predložiti formiranje internacionalne skupštine eksperata za međunarodno krivično koji bi procenili presudu i rad Haškog suda.

Dodao je i da očekuje da bi o tome mogao da se izjasni i Evropski parlament, podsetivši da je o presudi do sada razgovarao s nemačkim kancelarom Angelom Merkel, predsednikom Evropskog parlamenta Hansom Gertom Peteringom i nizom evropskih parlamentaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: