Poginulo 10 "mirovnjaka" u Sudanu

Deset pripadnika mirovne misije Afričke unije u Sudanu poginulo u napadu pobunjenika na sedište misije u mestu Haskanita.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.10.2007.

09:12

Default images

Misija AU u Sudanu saopštila je da je u jučerašnjem napadu ranjeno više ljudi, dok se nekoliko desetina članova misije vode kao nestali. Preostali članovi misije evakuisani su iz sedišta u Haskaniti.

"Ovo je do sada najveći gubitak u ljudstvu i najteži napad na misiju Afričke unije. Naše trupe su se branile kako bi zaštitile kamp, ali 30 vozila je na kraju ipak uništeno. Kamp je uništen", izjavio je portparol misije AU Nuredin Mezni.

U bazi u Haskaniti bilo je stacionirano oko 130 pripadnika mirovne misije, uglavnom iz Nigerije.

Sukob u Darfuru traje već četiri godine. "Između Vlade i pobunjenika vodi se pravi rat, a misija AU je pod pritiskom i između te dve strane", izjavio je jedan zvaničnik mirovne misije koji je želeo da ostane anoniman.

SAD: Mirovne snage što pre u Darfur

Sjedinjene Američke Države zatražile su danas hitno raspoređivanje kombinovnih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija i Afričke unije (AU) u sudanskom regionu Darfur, nakon što je tokom vikenda ubijeno najmanje 10 pripadnika mirovnih snaga AU.

"Predsednik želi da mirovne snage budu raspoređene u Darfuru sto je pre moguće jer smo odlučni da zaustavimo nasilje i pružimo pomoć stanovništvu", rekla je portparol Bele kuće Dejna Perino.

Kontigent Afričke unije, odnosno oko 7.000 slabo naoružanih i bedno plaćenih vojnika, raspoređen je u sudanskoj pokrajini još 2006. u sklopu regionalne inicijative da budu zaustavljeni zločini koje u Darfuru čine bezmalo svi učesnici u konfliktu.

Za četiri i po godine sukoba, u Darfuru je ubijeno između 200.000 i 400.000 ljudi dok je proterano oko 2,5 miliona, što je u julu, dovelo do odluke Saveta bezbednosti UN da odobri slanje 26.000 mirotvoraca u taj region.

Problem, međutim, predstavlja činjenica da će gro budućih snaga činiti vojnici država-članica AU, koje, bar za sada, nisu u stanju da obezbede dovoljan broj vojnika, stručnjaka niti odgovarajuću količinu opreme.

Ban osudio napad na AU u Darfuru

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun najoštrije je danas osudio napad sudanskih pobunjenika na mirovne snage AU u Darfuru, gde je tokom vikenda ubijeno najmanje 10, a nestalo na desetine afričkih mirotvoraca.

"Najoštrije osuđujem napad na pripadnike AU... Pozivam sve strane da se još jednom obavežu na mirno rešenje konflikta I spreme za mirovne pregovore" koji će biti održani tokom meseca u Libiju, saopštio je generalni sekretar UN.

Napad jedne od grupa pobunjenika, poznate kao Sudanska oslobodilačka armija, usledio je pošto su u tu državu doputovala dvojica glavnih međunarodnih posrednika u mirovnim pregovorima, laureati Nobelove nagrade za mir biskup Dezmond Tutu i bivši predsednik SAD Džimi Karter.

Napad pobunjenika, koji je počeo u subotu uveče, završen je pošto je mirovnjacima AU nestalo municije, te su se, zbog toga, razbežali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: