Zasedanje Skupštine Saveta Evrope

Danas u Strazburu počelo jesenje zasedanje Parlamentarne skupština Saveta Evrope, gde će govoriti najviši zvaničnici Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 01.10.2007.

07:41

Default images

Sutra će se skupštini obratiti predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, s ciljem da predlogu Srbije za Kosovo obezbedi podršku u međunarodnoj zajednici. U okviru jesenjeg zasedanja govoriće ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji će u svojstvu predsednika Komiteta ministara poslanicima govoriti u četvrtak, 4. oktobra, o rezultatima rada Komiteta. Srbija predsedava tom telu.

Srbija je od maja do novembra predsedavajuća tim telom SE, u kom odluke u ime najstarije evropske organizacije donose ministri spoljnih poslova članica ili njihovi predstavnici u Strazburu.

Izveštaj o budućem statusu Kosova, koji priprema izvestilac Komiteta za politička pitanja, britanski parlamentarac, lord Rasel Džonston, neće biti predstavljen na tom zasedanju, kao ni izveštaj o Kosovu koji priprema Komitet za pravna pitanja i ljudska prava.

Izveštaj, u kom je izvestilac Piter Omcigt iz Holandije, u formi mišljenja o pravnim aspektima i pitanju ljudskih prava na Kosovu, biće predstavljen na januarskom zasedanju PS SE, kao prateći dokument Džonstonovog izveštaja.

Izveštaj Komiteta za posmatranje, o obavezama Srbije prema SE, takođe će biti gotov do januara naredne godine, ali će biti poznat javnosti tek po isticanju roka od tri meseca u kom Srbija ima pravo da iznese komentare.

Predsednik parlamentarne delegacije Srbije u PS SE Miloš Aligrudić obratiće se Komitetu za politička pitanja kao izvestilac o pravilima koja treba doneti na evropskom nivou pri tajnom glasanju, uključujući pravila ponašnja političara, posmatrača i glasača.

Među glavnim temama na jesenjem zasedanju, koje će trajati od 1. do 5. oktobra, jesu moguće političke posledice raketnog štita koji SAD i NATO žele da postave u Poljskoj i Češkoj, koncept tzv. preventivnog rata i njegove posledice po međunarodne odnose, i opasnost od predavanja teorije kreacionizma u evropskim školama i regularizacija ilegalnih imigranata.

Pored premijera Srbije, specijalni gosti na oktobarskoj sednici PS SE biće novi predsednik Turske Abdulah Gul, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Aleksej II.

Vujanović: Crna Gora pouzdan partner SE

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je danas da će Crna Gora "nastaviti da demonstrira" privrženost evropskim vrednostima i da će biti pouzdan partner u unapređenju cljeva i promovisanju vrednosti Saveta Evrope.

Vujanović je, obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, kazao da je Crna Gora "pokazala odlučnost da bude odgovoran i aktivan član" najstarije panevropske organizacije i naglasio spremnost da "ozbiljno i istrajno ispunjava" sve preuzete obaveze.

Crnogorski predsednik je ocenio da je Crna Gora "svesna odgovornosti za svoju i evropsku budućnost regiona" i ponovio da je njen strateski spoljnopolitički prioritet afirmacija dobrosusedskih i sadržajnih regionalnih odnosa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: