Srbiji uskoro status kandidata?

Premijer Slovenije Janez Janša smatra da Srbija što pre treba da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.10.2007.

07:33

Default images

To zalaganje i nedavni sličan zahtev premijera Italije Romana Prodija posledica su diplomatske inicijative Srbije, usmerene na maksimalno ubrzanje evropske integracije, kaže za B92 Ksenija Milivojević, savetnica potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije.

Ona smatra da je ta inicijativa značajna pre svega zato što Slovenija 1. januara 2008. preuzima šestomesečno predsedavanje EU. "Slovenija je zemlja koja je vrlo visoko u svojim planovima predsedavanja stavila Zapadni Balkan i ubrzanje procesa evropske integracije Zapadnog Balkana, samim tim Srbije", kaže ona.

"Pošto uvek tokom predsedavanja predsedavajuća može da ima značajan uticaj na proces donošenja odluka u EU i da neke teme stavi u prvi plan, posebno je značajno što je Slovenija zemlja koja je u ovom trenutku u okviru priprema za predsedavanje pokrenula to pitanje", rekla je Ksenija Milivojević.

Da bi Srbija dobila status kandidata, prvo mora da parafira, a zatim i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruženju. Prema nekim ranijim procenama, do parafiranja Sporazuma moglo bi da dođe u oktobru, ali uslov za njegovo potpisivanje ostaje puna saradnja s Haškim tribunalom.
Ksenija Milivojeviæ
Upravo to će biti tema razgovora koordinatora za sprovođenje Akcionog plana Rasima Ljajića i Vladimira Vukčevića sa evropskim zvaničnicima u Briselu 16. oktobra. Iako je do tog susreta ostalo dve nedelje, Ljajić nije mogao da tvrdi da li će on i Vukčević zvaničnicima EU moći da saopšte nešto novo.

Ksenija Milivojević očekuje da će izveštaj koji glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponta podnosi polovinom oktobra biti pozitivan i da će Srbiji to omogućiti parafiranje sporazuma. Njegovo potpisivanje, međutim, moraju da odbore sve članice EU.

"Tu se postavlja pitanje tumačenja pune saradnje s Haškim tribunalom. Dakle, da li to mora da podrazumeva izručenja ili je to uveravanje, odnosno dokaz da država čini sve što je u njenoj moći da do tih izručenja dođe", kaže Ksenija Milivojević.

Ona kaže da politička volja nesporno postoji, ali i da bi tu političku volju, u narednom periodu, morali da prate konkretni rezultati na lociranju i izručenju optuženih.

Ksenija Milivojević zaključuje da će puna saradnja s Haškim tribunalom na svakom sledećem koraku evropskih integracija značiti izručenje Ratka Mladića i ostalih haških begunaca.

Milivojevićeva kaže da će i pored nekih signala koji povezuju proces rešavanja Kosova i evropske integracije Srbije, ta dva procesa ostati odvojena.

Ljubljansko Delo navodi da su nastojanja Janeza Janše da Srbiji bude omogućeno ubrzano pridruženje EU naišla na otpor dela hrvatske javnosti i ocenjuje da su po objavljivanju presude Haškog tribunala "vukovarskoj trojci" porasle napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima.

Del Ponteova razgovarala s Renom

Haška tužiteljka Karla del Ponte razgovarala je s evropskim komesarom Olijem Renom o saradnji Srbije s Tribunalom.

Portparolka Olija Rena, Kristina Nađ, saopštila je da je Karla del Ponte telefonirala Renu i "obavestila ga o svojoj poseti Beogradu".

Ona je navela da su se evropski komesar i haška tužiteljka "dogovorili da uskoro bude sačinjena sveobuhvatnija analiza Haškog suda" o saradnji Beograda s tim tribunalom.

Zamoljena da kaže da li se zna kada će Karla del Ponte, koja ovog meseca ponovo namerava da ide u Beograd, podneti taj izveštaj, Kristina Nađ je odgovorila da se to još ne zna.

Portparol Žozea Manuela Baroza, predsednika Evropske komisije, Johanes Lajtenberger, izjavio je da je Evropska komisija "veoma posvećena političkoj budućnosti zapadnog Balkana i da predsednik Barozo pozdravlja činjenicu da će slovenačko predsedništvo EU u središte svog delovanja staviti zapadni Balkan".

To je bio odgovor na pitanje novinara kako se u EU gleda na zahtev slovenačkog premijera Janeza Janše da Srbija što pre dobije status kandidata za ulazak u redove EU.

On je, međutim, naglasio da je za to nužno da Srbija uspostavi potpunu saradnju s Haškim sudom.

"To je jedna od etapa, ima i drugih, ali nema sumnje da će Srbija steći status kandidata za članstvo. Ali će to biti moguće tek kad Srbija ispuni sve uslove da pređe u sledeću fazu na putu u Evropsku uniju", predočio je Barozov portparol.

EK: Srbija kandidat tek kada ispuni uslove

Srbija će postati kandidat za članstvo u EU tek kada ispuni neophodne uslove za taj status, izjavio je danas portparol Evropske komisije (EK) Johanes Lajtenberger, povodom pisma slovenačkog premijera Janeza Janše Komisiji u kojem on predlaže da taj status bude odobren u prvoj polovini 2008. godine.

"Mi pozdravljamo to pismo. U njemu, međutim, vrlo jasno stoji da Srbija mora pre toga da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom", izjavio je Lajternberger.

"Nema sumnje da će Srbija dobiti status kandidata, ali tek onda kada ispuni neophodne uslove", naglasio je on, i rekao da je predsednik EK Žoze Manuel Barozo pozitivno ocenio najavu Ljubljane da ovu temu stavi u svoj radni program tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: