Del Ponteova: Mladić u Srbiji

Ratko Mladić je u Srbiji, a Radovan Karadžić u Republici Srpskoj, Srbiji ili Crnoj Gori, tvrdi Karla del Ponte.

Izvor: Beta

Petak, 07.09.2007.

19:25

Default images

"Mladić je u Srbiji. Karadžić je po mom uverenju takođe u regionu. Ipak, ne znam da li je u RS, Srbiji ili Crnoj Gori", rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala u intervju koji je danas objavljen u REZ magazinu, mesečniku koji izdaje Inicijativa mladih za ljudska prava.

Del Ponteova, kojoj uskoro ističe mandat u Tužilaštvu i koja je imenovana za ambasadora Švajcarske u Argentini, rekla je da će pamtiti mnoge stvari u svom radu u Tribunalu, ali da postoje određeni trenuci koji se ističu - dolazak u Hag Slobodana Miloševića, što je "bio veliki dan za međunarodnu pravdu", prva presuda za genocid u Srebrenici ili doživotna kazna za Galića za teror nad Sarajevom.

Na pitanje koliko politika ograničava njen rad, budući da njeni zahtevi nisu uvek u skladu sa interesima EU ili SAD, čija je podrška ključna za rad Tužilaštva, odgovorila je da je "podrška država, naročito EU i SAD bila presudna u obezbeđivanju potpune saradnje bivših jugoslovenskih republika sa Tribunalom".

Ona je rekla da je bilo pokušaja da se utiče na rad Tribunala, ali da "sa radošću može da kaže da ti pokušaji nisu bili uspešni". "Računamo na tu saradnju pri privođenju preostala četiri begunca", poručila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: