Poziv na sastanak s "trojkom"

Zvanični Beograd dobio je poziv za novi sastanak sa posredničkom trojkom za status Kosova 18. septembra u Londonu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.09.2007.

14:31

Default images

Posrednička trojka pozvala je Prištinu na razgovore dan kasnije, 19. septembra, takođe u Londonu, a poziv na taj sastanak primio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Prethodni sastanak posredničke trojke sa delegacijama Beograda i Prištine održan je 30. avgusta u Beču, a direktan susret delegacija Prištine i Beograda trebalo bi da se održi u Njujorku 28. septembra.

Ruski predstavnik u posredničkoj trojci Kontakt grupe za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će na odvojenim sastancima u Londonu sa predstavnicima Beograda i Prištine dnevni red biti isti - razmatranje budućeg statusa Kosova i Metohije.

Biće dotaknut i niz proceduralnih pitanja, rekao je Bocan-Harčenko, najavljujući da će 18. i 19. septembra biti održan još jedan sastanak "trojke" s predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca.

Na konsultacijama će učestvovati i nemački ambasador Volfgang Išinger u ime EU i Frenk Vizner u ime SAD-a.

Bocan-Harčenko smatra da je važno što je uspostavljen pregovarački proces i što ima karakter redovnosti kao i da postoji velika verovatnoća da će početi direktan dijalog između Beograda i Prištine.

Predstavnici Srbije i vlasti na Kosovu treba da održe sastanak bez posrednika 28. septembra u Njujorku u okviru zasedanja Generalne skupštine UN-a, kazao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da će 27. septembra u Njujorku biti održan ministarski sastanak zemalja Kontakt grupe.

Odložen sastanak EU o Kosovu

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odložili su za sutra sastanak o Kosovu, prvobitno zakazan za danas u portugalskom gradu Vaina do Kaštelo, saopštila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Portugalije, zemlje koja predsedava EU.

Agenciji Beta izvori zasedanja su preneli da je portugalsko predsedništvo zatražilo od članica EU da se razmene sve zamisli i stavovi o tome kako pregovorima doći do rešenja za status Kosova koje bi stabilizovalo Balkan, učvrstilo demokratski razvoj Srbije i njeno ubrzano ugrađivanje u evropske strukture.

Volfgang Išinger, predstavnik EU u trojci Kontakt-grupe u pregovorima srpske i albanske strane o Kosovu, otud će takođe sutra upoznati
evropske ministre s tokom dosadašnjih pregovora Beograda i Prištine.

Kosovo će i posredno i neposredno i danas biti na dnevnom redu zasedanja jer će evropski ministri u sklopu rasprave o preustrojstvu svojih institucija svakako razmotriti i kako to treba da obezbedi dalje proširivanje EU, pre svega kad je u pitanju ulazak u članstvo država zapadnog Balkana.

Rupel: Rešavanje statusa Kosova i u 2008.

Slovenija strahuje da bi mogla "naslediti" kosovski problem, kad od januara 2008. preuzme dužnost predsedavajućeg Evropske unije, izjavio je danas na zasedanju šefova diplomatija EU, u Vijani du Kaštelu u Portugaliji, slovenački ministar Dimitrij Rupel.

Na pitanje da li strahuje od sukoba na Kosovu ako bi došlo do jednostranog proglašenja nezavisnosti, slovenački ministar je uzvratio da ne misli "da će tako skoro biti proglašenja nezavisnosti", već da "svi radimo na određenom procesu".

"To je proces, ja nisam siguran da će doći do sporazuma, niti konsenzusa, ali to jeste proces i strane moraju učestvovati u njemu", podvukao je Rupel.

"A najvažnija stvar je da u tome naši srpski prijatelji moraju učestvovati", rekao je slovenački ministar.

Zamoljen da objasni da li time misli da do kraja ove godine neće biti rešenja za kosovski status, Rupel je uzvratio da "teško možemo doći do rešenja pre kraja ove godine".

"Trojka" Kontakt grupe će polovinom decembra podneti izveštaj UN, rekao je Rupel, primetivši da će tad "iskrsnuti i problem praznika, a generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu će biti potrebno neko vreme pre nego što odluči šta treba učiniti s predlozima".

On je ocenio da bi podela Kosova bilo vrlo loše rešenje i rekao da bi neke članice EU htele da se do odluke dođe u Savetu bezbednosti UN.

D'Alema: Rešiti spor sa Rusijom oko Kosova

Evropska unija mora tražiti nagodbu s Rusijom oko pitanja Kosova, pošto ruski veto o tom pitanju u Savetu bezbednosti UN direktno pogađa Evropu i stabilnost Balkana, izjavio je večeras italijanski ministar inostranih poslova Masimo D'Alema.

D'Alema je to kazao na zasedanju šefova diplomatija EU u Vijani du Kaštelo u Portugaliji.

Prema njegovim rečima, u raspravi je zaključeno da u odnosima EU-Rusija "postoje tačke sporenja i zategnutosti kad je reč o Kosovu, osetljivim pitanjima konvencionalnog razoružanja, raketnih sistema, slučaju Litvinjenko, zabrinutosti oko ljudskih prava".

I otud je jasno, kako je to predočio D'Alema sažimajući ministarsku raspravu, da je nužna nova strategija EU koja bi "mnogo više odslikavala postojeće stanje u Rusiji".

"Očigledno je", dodao je, "da moramo tragati za nagodbom, pošto je jasno da je za Evropsku uniju teško da prihvati ruski veto oko pitanja koje se tiče stabilnosti Evrope i zadire do korena stabilnosti Balkana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: