"Vlada neće finansirati Savet"

Pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić izjavio je danas da Vlada neće finansirati budući Savet za štampu.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 07.09.2007.

11:41

Default images

Janjić je to obrazložio činjenicom da "onaj ko nekoga finansira, može i da utiče na njegov rad". "Ministarstvo kulture je izdvojilo određena sredstva za podsticanje formiranja Saveta za štampu, a finansiraćemo jednim delom i javnu raspravu, onoliko koliko nam mogućnosti dozvoljavaju", rekao je on.

Janjić je, na otvaranju javne rasprave o savetu za štampu koje je organizovala Fondacija Konrad Adenauer, naglasio da je cilj formiranja Saveta - popravljanje profesionalnog nivoa štampe, što je Srbiji neophodno.

"Ovo je prvi korak ka stvaranju sistema institucija koji će omogućiti primenu etičkog kodeksa. Verujemo da popravljanja medijske scene u Srbiji nema bez samoregulative jer sami zakoni ne mogu da poprave stvari", rekao je pomoćnik ministra kulture.

Udruženja novinara u Srbiji su, usvajanjem Kodeksa novinara, načinila prvi korak ka uspostavljanju Saveta za štampu, nezavisnog tela koje će proveravati da li je rad štampanih medija u skladu sa pravilima profesije, ocenili su danas učesnici javne rasprave posvećene ovoj temi.

Pomoćnik ministra kulture, zadužen za medije, Dragan Janjić ocenio je da mediji u Srbiji ne mogu biti unapređeni bez samoregulacije, jer su mediji deo društva za čije promene zakoni nisu dovoljni.

Kodeks, koji su Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije usvojili prošle godine, prvi je korak u uspostavljanju sistema samoregulacije, istakao je Janjić.

"To bi, prema onome što se tada govorilo, trebalo da postane neka vrsta ustava, a ovo treba da bude prvi korak u stvaranju sistema institucija i alata, koji treba da omoguće primenu Kodeksa", ocenio je Janjić.

Studija izvodljivosti za uspostavljanje tog tela za samoregulativu u novinarstvu pokazala je da 84 odsto novinara, urednika i upravljačkih struktura štampanih medija smatra da treba formirati Savet za štampu, navela je novinarka Lidija Kujundžić.

Kada je reč o nadležnostima Saveta, 85 odsto ispitanika smatra da on treba da prati rad štampe, 82 odsto da treba da reaguje, 73 odsto da treba da prima žalbe i odlučuje o njima, a 78 odsto smatra da Savet treba da sankcioniše medije, pri čemu bi se pod kaznom podrazumevalo i upozorenje.

Samo 33 odsto ispitanika smatra da Savet o nepravilnostima treba da obaveštava državu, a šest procenata da nepravilnosti treba da prijavljuje tužilaštvu.

Istraživanje je urađeno za NUNS uz podršku OEBS-a, a obuhvatilo je glavne i odgovorne urednike i rukovodeće strukture 19 štampanih medija - 13 dnevnika i šest nedeljnika i pet novinarskih udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: