Išinger: Podela Kosova nije opcija

Podela nije opcija u rešavanju budućeg statusa Kosova, izjavio je Volfgang Išinger.

Izvor: Beta

Petak, 07.09.2007.

09:52

Default images

"Podela Kosova nije održivo rešenje za izlazak iz ćorsokaka u kojem se pokrajina našla", izjavio je rekao je predstavnik Evropsku unije u međunarodnoj trojki koja vodi proces rešavanja statusa Kosova za "Internešenal herald tribjun".

Išinger je rekao je da je situacija "veoma teška" i da su "male šanse da dođe do preokreta", ali da "opcija podele Kosova nije na stolu u pregovorima koje vodi međunarodna trojka" (čine je predstavnici EU, SAD i Rusije).

"Rekao sam da smo spremni da prihvatimo svaki sporazum koji dve strane postignu, pri čemu su neki shvatili da to uključuje i mogućnost podele... No, o podeli nije bilo razgovora. Takvo rešenje ne podržava nijedna strana", naglasio je nemački diplomata.

"Evropski predstavnici privatno govore kako se plaše da bi se podela Kosova mogla ozbiljno odraziti na obnavljanje etničkih sukoba", piše "IHT".

Išinger je upozorio da je Kosovo postalo najvažniji izazov spoljne politike EU i da je u pitanju "sposobnost EU da bude delotvoran spoljno-politički igrač u igri koja nije samo regionalna, već ima i strateško značenje" za odnose EU sa svetom.

Nemački diplomata je, istovremeno, priznao da unutar EU postoje podele oko budućnosti srpske pokrajine i da se više zemalja, među kojima su Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija, protive eventualnom zaobilaženju Saveta bezbednosti UN pri odlučivanju o statusu Kosova.

Petrič: Strah od presedana

Volfgang Petrič brine za jedinstven stav Evropske unije o rešenju statusa Kosova. "Brinem se pre svega za jedinstven stav EU. Ako ne dođe do dogovora, onda bi priča o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici bila samo nešto za nedeljne govore", kaže on.

"Bez jedinstvenog stava buduća misija EU bila bi veoma oslabljena", objasnio je ambasador Austrije pri UN u Ženevi i bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Petrič je istovremeno naglasio da u pojedinim zemljama EU postoji strah da bi rešenje za Kosovo moglo biti presedan. "Na neki način to bi i bio presedan, ali samo jedinstvena i aktivna EU je sposobna da vodi politiku i zato se nadam da će to uvideti i skeptici", rekao je on.

Petrič je ujedno priznao da su tačne kritike Beograda da bi otcepljenje Kosova značilo kršenje međunarodnog prava.

"Iz formalnog ugla tu, bez sumnje, ima nečeg. Međutim, mora se sagledati situacija", rekao je on podsećajući da je kao posledica NATO intervencije1999. razvijena međunarodna teza o odgovornosti svake države da zaštiti svoje građane.

"Tu odgovornost je Srbija eklatantno prekršila na Kosovu tokom 90-tih, na primer kroz sistematsko proterivanje 850.000 Albanaca, što je očigledno bilo unapred planirano. Tu je Milošević izgubio moralno pravo da nastavi kao da se ništa nije dogodilo", kaže on.

"Pored toga, mora mi jednom neko iz Beograda objasniti šta se želi ponuditi za dva miliona građana, kako bi oni odustali od svoje namere otcepljenja i ostali u Srbiji. Strahujem da tu ne može biti zadovoljavajućeg odgovora", naglasio je on.

Na konstataciju da postoje kritike da je trebalo Srbiju više uključiti u čitav proces, Petrič je kazao da su Marti Ahtisari i Alber Roan svoj zadatak od UN odlično obavili.

"Istovremeno žalim što međunarodna zajednica nije dovoljno ispitala argumentaciju Srbije, što se Beograd nije pozvao da konkretizuje svoju formulu 'Manje od nezavisnosti, više od autonomije'", navodi on.

"Da li bi bili zadovoljni kosovsko-albanskim predsednikom ili članom vlade u Beogradu. Kako bi funkcionisala konfederacija", podvukao je austrijski diplomata.

Petrič je, odgovarajući na pitanje da li je trebalo Srbiji 1999. reći da je izgubila rat i zbog toga gubi i Kosovo, potvrdio da je sa sigurnošću bilo bolje gubitak Kosova pripisati Miloševiću, a ne jednoj demokratskoj vladi, ali da i tada najverovatnije ne bi bilo lako ubediti Rusiju.

"Možda je tada bilo lakše nego danas", ocenio je on.

Kada je reč o predlogu podele Kosova, Petrič je podvukao da ne treba odstupati od principa Kontakt grupe, koji takvo rešenje isključuju iako to otežava pronalaženja rešenja.

"Bilo bi kratkovido misliti da bi se podelom rešili problemi. Naprotiv, time oni tek počinju. Tada bi se jedan lokalni problem preneo na regionalni nivo", zaključio je Petrič.

Fajnenšel tajms: Nema pravog rešenja

U uredničkom komentaru pod naslovom "Šansa za Beograd", Fajnenšel tajms danas konstatuje da za budućnost Kosova nema pravog rešenja.

Londonski list, kako prenosi Bi-Bi-Si na srpskom, taj sumoran zaključak objašnjava ocenom da kosovski Albanci neće da prihvate ništa manje od nezavisnosti dok Srbi za to ne žele ni da čuju.

To je dilema koja stoji kako pred Ujedinjenim nacijama, koje trenutno upravljaju pokrajinom u neokolonijalnom stilu, tako i pred Evropskom unijom, koja bi trebalo da preuzme tu ulogu od svetske organizacije ukoliko se pronađe rešenje za pitanje statusa.

Dve strane su dobile tri meseca da pronađu neku vrstu kompromisa, no Fajnenšel tajms ocenjuje da ni jedna ne pokazuje ni najmanju nameru da to i uradi.

Jedinstvena politika EU preduslov je za pronalaženje bilo kojeg rešenja jer ni jedan sporazum nije moguć bez njene podrške, ali ako Priština u decembru jednostrano proglasi nezavisnost, bez odgovarajuće rezolucije UN, jedinstvo Evropske unije moglo bi da se raspadne.

Pošto konstatuje da će to biti ključni test spoljne politike Brisela, Fajnenšel tajms dodaje da su Srbija i Rusija svesne te činjenice i žele da dobiju na vremenu, mada time ne samo da se ništa ne rešava, već bi situacija mogla dodatno da se oteža.

"Neizvesna budućnost usporava ekonomski razvoj Srbije, a na Kosovu omogućava cvetanje ilegalnih aktivnosti, poput krijumčarenja i krivotvorenja. Politička stabilnost mogla bi da bude ugrožena na obe strane, jačanjem populista i ekstremnih nacionalista na račun bilo koga ko je spreman za sporazum", piše ovaj list.

Beograd šalje pomešane signale - političari bliski premijeru Koštunici ukazuju na mogućnost upotrebe sile kako bi se suprostavili nezavisnosti, dok oni bliski predsedniku Tadiću kažu da toga neće biti.

No, ni jedni ni drugi nisu izneli nikakav predlog koji bi mogao da ubedi kosovske Albance da sačekaju svoj trenutak.

"Ako Srbi odbace Ahtisarijev plan, moraju da iznesu održivu alternativu. A ako ne mogu to da urade, čini se da je nametnuto rešenje jedina, mada nesavršena opcija", zaključuje Fajnenšel tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: