Opasno nasilje među vršnjacima

Nasilje među vršnjacima sve je očigledniji društveni problem, ocenjeno je na sastanku ombudsmana za decu jugoistočne Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

17:19

Default images

Oni su se sastali u Novom Sadu, na skupu posvećenom nasilju među decom. Najodgovornijim za nasilje među vršnjacima smatraju se porodica i vaspitno-obrazovne ustanove, koje se pozivaju na zastarele, nerazrađene zakonske okvire, neprilagođene stvarnoj situaciji, navodi se u saopštenju sa skupa.

Ukazuje se da, uprkos mnogobrojnim programima i projektima, u Srbiji ne postoji koordinacija nadležnih institucija i službi koje bi sistematski radile na prevenciji nasilja među decom.

Učesnici sastanka istakli su da je nasilje među vršnjacima podjednako među oba pola, s tim što raste nasilničko ponašanje devojčica.

Ocenjeno je da je pristup nasilju "simptomatski, a ne preventivni", odnosno da se čeka da se nasilje ispolji, obično u drastičnijoj razmeri, da bi se tek onda nešto preduzelo.

Navodi se i da je nasilje među vršnjacima u raznim vidovima: od verbalnog do retkog teškog fizičkog, uključujući i ubistva vršnjaka, a uzroci su najčešće loše socijalno ili porodično stanje.

Sastanak je označio završetak prvog ciklusa trogodišnjeg projekta "Mreža ombudsmana za decu jugoistočne Evrope", čiju je realizaciju omogućila međunarodna organizacija "Spasimo decu" (Save the Children) iz Norveške.

Drugi ciklus počeće najesen, godišnjom konferencijom u organizaciji pokrajinskog ombudsmana, a domaćin i organizator aktivnosti mreže tokom druge godine projekta biće kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: