Srbija i RS grade Buk bijelu

Ministri energetike Srbije i Republike Srpske najavili izgradnju zajedničke hidroelektrane Buk bijela na Drini.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

09:28

Default images

Prema prvim najavama, izgradnja može da počne sledeće godine, uz troškove od oko 200 miliona evra. Dva ministra su ocenila da Drina ima dobar hidropotencijal, koji treba iskoristiti za dodatnu proizvodnju struje. O svim detaljima u naredne dve nedelje treba da se dogovore radne grupe.

"Danas smo se još jednom dogovorili da kontaktiramo sa političkim vrhom Crne Gore, da pokušamo da ih 'uvučemo' u tu investiciju", kaže Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske.

"Ako njihov stav i dalje bude da ne žele da učestvuju, onda ćemo razgovarati o izgradnji hidroelektrane sa izlaznom snagom od 1.500 megavata", kaže on.

Stručnjaci kažu da je za izgradnju takve hidroelektrane potrebno najmanje pet godina i da bi Srbiji, zbog energetske zavisnosti, značilo da gradnju počne što pre.

Svaka hidroelektrana mnogo bi značila pošto se predviđaju velike nestašice energije i u Srbiji, s tim što je ona energetski siromašnja. Potrošnja će u Srbiji rasti više od 30 odsto, prema strategiji razvoja energetike, uvozna zavisnost preko 45 posto, a potrošnja domaćinstava više 10 posto, smatraju stručnjaci.

Prema oceni ministara, nova hidroelektrana koštala bi oko 200 miliona evra i nju bi mogle da finansiraju elektroprivrede Srbije i RS.

Oni su, međutim, naveli da postoji veliko interesovanje i drugih kompanija za učešće u izgradnji hidroelektrane, među kojima je češka elektroprivreda.

Bez Crne Gore zbog Tare

Izgradnja hidroelektrane Buk bijela, snage 550 megavata, planirana je još pre nekoliko godina kao zajednički projekat Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Sve je obustavljeno prošle godine, kada su se vlasti Crne Gore povukle, pod pritiskom ekologa zabrinutih zbog mogućeg uništenja kanjona reke Tare.

A u Crnoj Gori kažu da ta zemlja najverovatnije neće učestvovati u novim pregovorima o izgradnji hidroelektrane.

"Mislim da je ta priča o Buk Bijeloj završena i stavljena ad acta", rekao je agenciji Beta izvor iz Vlade Crne Gore, povodom jučerašnjeg dogovora ministara energetike Srbije i Republike Srpske.

Skupština Crne Gore je ranije donela Deklaraciju o zaštiti reke Tare, koja podrazumeva zabranu izgradnje HE "Buk Bijela". Izgradnja te hidrocentrale nije moguća bez potapanja dela kanjona Tare, koji je pod zaštitom Uneska.

U Crnoj Gori, međutim, ne prestaju rasprave o izgradnji novih hidroenergetskih potencijala, između ostalog na Tari, posebno jer ima veliki deficit električne energije.

Nevolje te vrste, kako se upozorava, biće sve veće ako se uskoro ne pristupi izgradnji novog hidroenergetskog objekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: