Prag: Protest zbog baze SAD

Oko 2.000 ljudi protestovalo juče u Pragu protiv plana za postavljanje radarske baze SAD u sklopu antiraketnog štita.

Izvor: Beta

Nedelja, 27.05.2007.

12:32

Default images

Demonstranti su prošli centrom Praga noseći transparente na kojima su bile poruke protiv uspostavljanja radaske baze SAD u Češkoj. Demostracije su organizovane dve sedmice uoči posete predsednika SAD Džordža Buša Češkoj, 4. i 5. juna, kojom bi, kako navodi Rojters, Buš trebalo da učvrsti podršku za postavljanje odbrambenog sistema SAD.

SAD žele da postave 10 presretačkih raketa i radarsku bazu u Poljskoj i Češkoj kao deo odbrambenog sistema od država koje Vašington naziva osovinama zla, kao što su Iran i Severna Koreja.

Prema nedavno sprovedenim istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine građana Češke protivi se postavljanju radarske baze.

Namera Vašingtona da postavi raketni štit naišla je i na osude Moskve. Ruske vlasti strahuju da je takav potez Bele kuće pre svega usmeren protiv Rusije jer će novim odrambenim sistemom SAD biti znatno olakšano špijuniranje ruskih resursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: