Juščenko krio podatke o trovanju

Predsednik Ukrajine Vikor Juščenko krio je informacije o misterioznom trovanju tokom predsedničke kampanje 2004.

Izvor: Beta

Utorak, 15.05.2007.

15:40

Default images

To kaže u danas objavljenom intervjuu bivši visoki zvaničnik bezbednosti te zemlje. Volodimir Sacjuk, zamenik šefa ukrajinske službe bezbednosti u to vreme, u intervjuu dnevniku "Sevodnja" takođe je odbacio navode da je do trovanja došlo u njegovoj kuću. Juščenko se ozbiljno razboleo tokom predsedničke kampanje 2004. godine, a posle pregleda u Austriji utvrđeno je da je otrovan velikom dozom dioksina.

Bolest mu je otežala kampanju i ostavila trajne ožiljke na licu.

Satsjuk je rekao da nije bilo potvrde da je krv testirana na dioksin pripadala Juščenku i zatražio od Juščenka da "ukrajinskom narodu kaže istinu".

"Prema mojim informacijama kada se nešto dogodilo Juščenku... ljudi njemu bliski počeli su grozničavo da pretražuju internet za dijagnozu koja bi mogla da se uklopi u takve simptome i našli verziju sa dioksinom", rekao je u intervjuu Satsjuk.

Ukrajinkse vlasti zaključile su tada da je trovanje, čiji simpotmi su se na Juščenku pojavili nakon večere sa Satsjukom i tadašnjim šefom službe bezebednosti, bio pokušaj ubistva, a eksperti sa Zapada su rekli da je otrov bio dioksin.

Niko nije bio optužen, a Satsjuk je protiv Juščenka podneo tužbu za kletvetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: