Nezavisno Kosovo prvi izazov

Nezavisnost Kosova, približavanje EU, saradnja sa Hagom, ekonomske reforme - ključni su izazovi nove vlade Srbije, ocenjuje Rojters.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

14:39

Default images

Nova koaliciona vlada, navodi britanska agencija, moraće da se suoči da neizbežnom nezavisnošću Kosova i da pokuša da prebrodi uticaj koji će to imati i na psihu nacije i na samu koaliciju. Srbi Kosovo smatraju svojim Jerusalimom, svetom zemljom mita i pravoslavlja, a gubitak Pokrajine mogao bi da izazove oživljavanje nacionalizma.

Vojislav Koštunica je izjavio da bi Beograd trebalo da zaoštri odnose sa zemljama koje bi priznale Kosovo, dok Tadić to odbacuje kao put u izolaciju od SAD i mnogih zemalja EU, dodaje Rojters.

Kada je reč o približavanju Evropi, Rojters navodi da bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom mogli uskoro da se nastave, ali da je izručenje Ratka Mladića nužno za potpisivanje tog sporazuma.

Da bi postala kandidat za članstvo u EU, Srbija mora da postigne političku stabilnost i ekonomski napredak i da ima dobre pokazatelje u zaštiti prava manjina, borbi protiv korupcije i reformi sudstva, navodi agencija i dodaje da se smatra da bi Srbija mogla da udje u EU između 2012. i 2015. godine. 

Treći izazov za novu vladu je Haški sud, navodi Rojters i podseća da je, osim Ratka Mladića, još petoro optuženih za ratne zločine u bekstvu, među njima i Radovan Karadžić.

Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte tražila je od EU da Srbiju drži podalje, dok oni ne budu uhapšeni, ali ona u septembru odlazi iz Tribunala, a novi tužilac možda neće toliko insistirati. Tribunal treba da se zatvori do 2010, navodi Rojters.

Privreda Srbije koja se, kako se dodaje, još oporavlja od rata, sankcija i hiperinflacije iz vremena Slobodana Mloševića, od svrgavanja njegovog režima beleži prosečan godišnji rast od 5,5 odsto i Srbija ima stabilnu valutu, jednocifrenu inflaciju i rast ulaganja.

Ali, trećina stanovništva je nezaposlena, a prosečna mesečna plata iznosi 320 evra, navodi Rojters i dodaje da će nova vlada morati da poboljša životni standard i da se pozabavi socijalnom stranom privatizacije mnogih državnih "džinova", uglavnom u sektoru usluga i saobraćaja.

Agencija podseća da bi nova vlada Srbije trebalo da bude izabrana danas pre ponoći, pošto su "umereni nacionalnista", premijer Vojsilav Koštunica, i "prozapadni predsednik", Boris Tadić, u petak postigli dogovor o koaliciji.

Na Zapadu je to dočekano s olakšanjem, zbog straha da bi krhka demokratija u Srbiji ponovo mogla da sklizne u nacionalizam, ocenjuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: