Majice pozivale na etničko čišćenje

Ugledna britanska firma Barton povukla 6.000 majica sa štampanim aplikacijama koje su pozivale na etničko čišćenje.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

13:13

Default images

Barton, jedan od britanskih butika koji pripada kompaniji Arkadia grup, a čije su modne proizvode reklamirali supermodeli poput Kejt Mos, po svemu sudeći, u budućnosti će daleko više insistirati na poznavanju stranih jezika među članovima svoje uprave kako bi se izbegle marketinške katastrofe. Slogan je na ruskom jeziku i ćirilici pozivao da se Rusija očisti od "nerusa".

Jedan takav fijasko je predstavljalo povlačenje 6.000 majica iz prodavnica, pošto se ispostavilo da se na njima nalazi slogan koji poziva na etničko čišćenje.

Zvaničnici Bartona su bili uvereni da ćirilični tekst ispisan na majci na ruskom znači "Ponosite se Rusijom!" Portparol firme tvrdi da ih je proizvođač uverio da je reč o patriotskom sloganu.

Međutim, jedan od zaposlenih Bartona koji govori ruski je svoje pretpostavljene upozorio da tekst zapravo znači "Očistićemo Rusiju od nerusa!"

Naknadno se otkrilo da je slogan "posuđen" od neonacističkih i ultranacionalističkih organizacija koje okupljaju mlade Ruse, a kojima se poslednjih godina pripisuje veliki broj napada na građane i strane državljane neruskog porekla.

Slogan na majici je bio prilično sličan sloganu "Očistimo Moskvu od smeća", s kojom se nacionalistička stranka Rodina (Domovina) pokušala da se takmiči na lokalnim izborima 2005. godine.

Rodini su ruske vlasti zabranile nastup na izborima, smatrajući da je slogan usmeren na "tamnopute" stanovnike Moskve, poreklom iz drugih republika bivšeg SSSR-a.

Barton je, odmah posle otkrića pravog značenja slogana, povukao majice iz prodaje "u skladu s politikom firme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: