Zagađivači iz Engleske i Nemačke

Nemačke i engleske termoelektrane najviše zagađuju životnu sredinu.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2007.

10:14

Default images

Švajcarska organizacija za zaštitu životne sredine, WWF je saopštila da su Nemačka i Velika Britanija na samom vrhu država u EU, čije termoelektrane najviše zagađuju životnu sredinu, prenosi slovenački portal 24ur.com.

Dvadeset najštetnijih termolektrana nalazi se u pomenute dve države, dok su četiri u Poljskoj, dve u Grčkoj i po jedna u Španiji, Češkoj, Portugalu i Italiji.

Organizacija WWF je u svom izveštaju sakupila podatke o 30 elektrana sa najvećim ispustima ugljen-dioskida u EU, a prvo mesto je zauzela grčka elektrana Agios Dimitrios, koja na svaki kilovatni sat proizvedene struje ispusti u vazduh oko 1,35 kilograma ugljen-dioksida.

I druga elektrana po količini zagađivanja, Kardia, je u Grčkoj i "proizvodi" 1,25 kilogram ugljen-monoksida po proizvedenom kilovat-času.

Šest od deset termoelektrana, koje u EU najviše zagađuju životnu sredinu, a koje rade na ugalj, su u Nemačkoj, tako da WWF saopštava da je evropski komesar za životnu sredinu, Stavros Dimas, bio u pravu kada je kritikovao energetsku politiku u Nemačkoj, upozorivši je da ne gradi nove termoelektrane koje će raditi na ugalj.

Analiza WWF je pokazala da je svih 30 elektrana, sa spiska, samo prošle godine u vazduh ispustilo 393 miliona tona ugljen-dioksida, što predstavlja 10 odsto ukupnih ispusta u EU.

Svih 30 termoelektrana rade na ugalj, među prvih deset su one, koje kao gorivo upotrebljavaju lignit, koji posebno doprinosi proizvodnji ugljen-dioksida koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrevanje i klimatske promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: