Trijumf Srbije na Evroviziji

Predstavnica Srbije Marija Šerifović pobedila sinoć na pesmi Evrovizije. Doček večeras u 20.00 ispred Skupštine Beograda.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 13.05.2007.

10:06

Default images

Marija Šerifović Beogradu je obezbedila organizaciju Evrovizije 2008. godine. Sa ubedljivih 268 glasova pobedila je drugoplasiranu Ukrajinu, umanjila poraz Željka Joksimovića od pre dve godine i učinila da se zaboravi prošlogodišnje neuspešno srpsko-crnogorsko takmičenje za Evrosong.

"Najbitnije od svega je da sam osvetlala obraz svim onim ljudima u zemlji Srbiji, kojima se ja mnogo ponosim. Drago mi je što sam
Srpkinja i što ćemo organizovati sledeće takmičenje", navela je pevačica na konferenciji za novinare nakon pobede.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da misli da je konačno došlo vreme da se pevaju "dobre, prave pesme".

U znak zahvalnosti za 12 poena, koje je Srbija dobila od Finske, ona je sa pratećim vokalima otpevala deo pobedničke pesme "Molitva" na finskom jeziku.

Srbija, koja je kao nezavisna država po prvi put učestvovala na takmičenju za pesmu Evrovizije, dobila je ukupno 268 glasova ispred drugoplasirane Ukrajine, Rusije, Turske, Bugarske, Belorusije i Grčke.

Na povratku u Beograd, Marija Šerifović za B92 kaže da joj je drago što je otvorila novo poglavlje za Srbiju:

"Još nismo svesni šta se dogovilo, bićemo svesni tek kada dodjemo u Beograd, želim da se svima zhvalim. Sada ostaje samo da se što bolje spremimo za Evroviziji da se ne obrukamo ni na koji način kada nam Evropa dodje u goste", kaže ona.

Iako je evrovizijski prenos završen tek oko ponoći, svi srpski pismeni mediji stigli su da ovu vest stave na naslovne strane. Čak je i Sportski žurnal deo naslovne i celu srednju stranu posvetio Mariji Šerifović.

Njena pobeda komentarisana je i u emisiji radija B92 YU box. Muzički kritičari Petar Janjatović i Tomislav Grujić smatraju da je Molitva pobedila zbog glasova iz bivših jugoslovenskih republika.

Pobedu u Helsinkiju Mariji su čestitali su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

FAZ: Šerifovićeva pobedila zbog svog glasa

"Dobila je Marija Šerifović, naravno, iz bivših jugoslovenskih republika maksimalan broj poena, ali su za nju glasale i Francuska, Nemačka, Švedska, Norveška, Holandija i Švajcarska, koje su joj dale osam, deset i dvanaest poena", konstatovao je danas nemački list ''Frankfurter algemajne cajtung'', povodom pobede Srbije na pesmi Evrovizije.

''Srpskinja Marija Šerifović je pri svakom od svojih mnogobrojnih nastpupa bila izvanredna, ona svoju pobedu treba da zahvali svom neuporedivom glasu'', konstatovao je konzervativni FAZ i podsetio da je Srbija prvi put, kao nezavisna država, učestvovala na pesmi Evrovizije, gde je pobedila.

Svoju pobedu Šerifovićeva, prema ocenama lista, treba da zahvali neuporedivom glasu, osećajnom izvođenju pesme i lakom scenariju na bini, koji je bio bez velikih šou-efekata.

Povodom ''solidarizma'' među zemljama istočnog bloka, kada je reč o poenima, ''FAZ'' piše da ostaje nada da zemlje iz ''stare Evrope'', koje su još u polufinalu ispale, poput Švajcarske, Austrije, Danske, neće ostvariti svoje pretnje i da će se 2008. godine pojaviti na takmičenju u Beogradu.

Čak je i komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren našao za shodno da se oglasi i poruči da je ova pobeda evropski glas za evropsku Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: