Novo vece protesta bez incidenata

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.1999.

00:52

Default images
Isti broj gradjana kao i proteklih veceri i u sredu uvece je krenuo u protestnu setnju u Beogradu koju su ponovo usmerili policijski kordoni – dva puta skrenuvsi kolonu demonstranata u centralnim gradskim ulicama. Gradjani su predvodjeni liderima Saveza za promene krenuli ka Dorcolu i posto su preusmereni u Francuskoj ulici vec na pocetku setnje, napravili krug preko Studentskog trga i vratili se na Trg Republike gde je kao i obicno odrzan miting. Okupljenima su ove veceri govorili pisci, Dusan Kovacevic i Radoslav Petkovic, te celnik Saveza za promene Zoran Djindjic. Dusan Kovacevic je uporedio situaciju u Srbiji sa zivotom u zatvoru rekavsi da samo “ne znamo zasto smo u zatvoru”. On je takodje rekao da ga svakodnevne protestne setnje u krug podsecaju na zatvorske setnje – te da se nada da sledece setnje nece biti u krug vec da ce biti slobodne. Na kraju mitinga je Zoran Djindjic pozvao mlade ljude, osvrnuvši se na želju "vecine da napuste zemlju", da dolaze svaki dan u sve vecem broju, "jer se više isplati da on jedan ode, nego svi mi da odemo iz zemlje". On je najavio da ce Savez za promene od ponedeljka krenuti sa novom strategijom – pa ce po jedan miting biti odrzavan po prigradskim naseljima – gde, kako je rekao, ljudi gledaju RTS i ne znaju sta se dogadja. Takodje je najavio da ce biti javno izgovarana imena onih koji su u sluzbi rezima – na primer urednika dnevnika RTS-a. I u ostalim gradovima je nastavljeno sa odrzavanjem mitinga koji su protekli ove veceri bez incidenata. U Pancevu su pred vise stotina okupljenih gradjana – pored jednog funkcionera gradske vlade, govorili i profesor Zarko Trebjesanin i glumica Neda Arneric. Gradjani su posle toga izveli protestnu setnju. Oko 8.000 Novosadjana ucestvovalo je u protestnoj šetnji i na mitingu u organizaciji Saveza za promene (SZP) i Saveza demokratskih partija (SDP). U obracanju demonstrantima, pre protestne šetnje, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak odbacio je opciju otcepljenja Vojvodine, koju prema objavljenim rezultatima ankete agencije "Scan", podržava 18 odsto Novosadjana i devet odsto Vojvodjana. "Od osam federalnih jedinica bivše Jugoslavije, ostala je samo uža Srbije i Vojvodina. To je bilans 11 godina vladavine ovog režima. Došli smo u situaciju da Vojvodina traži svoj put i nadam se da ce ga brzo naci, ali njen put nije nezavisna država, jer je dosta podela", rekao je Canak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: