Kepiro - nesprovodljiva odluka?

Sud u Budimpešti proglasio je sudsku odluku iz 1944. protiv žandarmerijskog kapetana u penziji, Šandora Kepira nesprovodljivom.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

18:03

Default images

Sadašnja presuda je doneta još 19. februara ove godine i objavljena je na današnjoj konferenciji za štampu fondacije koja štiti interese 93-godišnjeg Kepira, koji se i sam pojavio pred predstavnicima štampe. On je negirao da je učestvovao u masakru u Novom Sadu 1942. godine, zbog čega mu se i sudilo dve godine kasnije. Posle Drugog svetskog rata živeo je u Argentini.

Centar Simon Vizental sa sedištem u Jerusalimu oštro je osudio danas objavljenu odluku budimpeštanskog suda, nazvavši je nemoralnom i u pravnom smislu neodrživom.

Direktor tog centra Efraim Zurof je prošle godine u septembru otkrio da se pretpostavljeni ratni zločinac Kepiro nalazi u Budimpešti. On smatra da je bivši žandarmerijski kapetan počinio ratne zločine ne samo za vreme novosadske racije, nego i dve godine kasnije, za vreme deportacije Jevreja.

Mađarski istoričari, koje citira mađarska agencija, dali su mišljenje da nema pouzdanih dokaza da je Kepiro počinio ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: