Češkoj najviše nedostaju radnici

Češka je u Evropskoj uniji najugroženija manjkom radne snage i 2050. godine nedostajaće joj tačno trećina radnika.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.03.2007.

16:19

Default images

To je 1,5 milion ljudi, predviđanja su holandske studije koju danas prenose češki mediji. Zbog nepovoljnih demografskih tokova, ubrzanog starenja stanovništva i zatvorenosti Češke prema imigrantima, nestašicu radne snage će najviše osetiti industrija, kojoj će nedostajati oko 400.000 radnika.

Već sada veliki strani investitori imaju problem da nađu kvalifikovane radnike, na primer u automobilskoj industriji, koja je motor češkog izvoza, a preduzeća traže mašinske radnike i van zemalja Evropske unije, pre svega na Balkanu.

Analitičari holandske SEO procenjuju, na osnovnu dosadašnjih trendova, da će u Češkoj sredinom veka raditi 331.000 gastarbajtera, što je nedovoljno da popuni manjak na tržištu rada.

Veliki problemi s nedostatkom radne snage čekaju i Mađarsku i Poljsku, ali u Poljskoj iz drugih razloga - zbog masovne migracije Poljaka na privremeni rad u stare članice Evropske unije.

Dok preduzeća u Poljskoj već sada smišljaju kampanje kako da vrate radnike u domovinu, Velika Britanija, zahvaljujući talasu gastarbajtera iz istočne Evrope, prema procenama holandskih analitičara, neće imati probleme na tržištu rada.

Prema poslednjim statistikama, u Velikoj Britaniji je zaposleno oko 600.000 ljudi iz zemalja na koje se Evropska unija proširila maja 2004, a 65 odsto među tim istočnoevropskim gastarbajterima su Poljaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: