Deklaracija: Obaveza i(li) moral

Usvajanje deklaracije kojom bi se osudio zločin u Srebrenici inicijativa je predsednika Srbije Borisa Tadića.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

07:47

Default images

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, u presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu ne traži se eksplicitno usvojanje takvog dokumenta, a usvajanje deklaracije je predsednikova inicijativa. Povodom nedoumica oko sadržaja presude i inicijative predsednika, u kabinetu je Beti rečeno da Tadić smatra da bi usvajanje deklaracije bio moralni čin Srbije.

Isti izvor je naveo da ta obaveza postoji zbog potrebe da se država i društvo distanciraju od "jednog užasnog zločina", koji je pred Međunarodnim sudom pravde okarakterisan kao genocid.

Predstavnici Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije i Socijaldemokratske unije najavili su početak kampanje i prikupljanje potpisa građana da bi se njihov predlog deklaracije o obavezama državnih organa Srbije o ispunjavanju odluka Međunarodnog suda pravde našao na dnevnom redu Skupštine Srbije. Predlog deklaracije možete pročitati ovde.

Pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Radoslav Stojanović izjavio je za B92 da prema presudi Srbija nije obavezna da usvaja deklaraciju. On naglašava da je jedina obaveza Srbije da Haškom tribunalu izruči osobe optužene za genocid.

"Ta presuda pojačava obavezu Srbije u smislu da ste do sada imali političke pritiske raznih međunarodnih organizacija i organa, a sada imate presudu po kojoj ste obavezni da postupite, tj. da sarađujete s Haškim tribunalom onako kako to treba da se čini, tj. svi koji su optuženi za genocid moraju biti izručeni Haškom tribunalu", kaže on.

Povodom najava da će Hrvatska povući tužbu protiv Srbije i da je spremna na vansudski dogovor, Stojanović kaže da bi to bila dobra odluka Zagreba i da će on predložiti Vladi Srbije da pregovara s Hrvatskom.

"Ima tu stvari koje ne možemo odmah uraditi, treba prethodno da se sporazumemo o čemu ćemo da pregovaramo, pa da onda to učinimo. Po mom mišljenju, nema nikakvih prepreka, ali nije na meni da odlučim o tome, ali ja ću to predložiti", kaže on.

"Videćemo kako ćemo to da završimo, ali mislim da te sporove treba da skinemo, da to završimo, da priznamo činjenicu da su učinjeni zločini kojih treba da se stidimo, a ne da se branimo da ih nismo učinili", kaže on.

SRS sutra predaje svoj predlog rezolucije

Srpska radikalna stranka predaće sutra Skupštini Srbije svoj nacrt rezolucije kojom bi se osudili svi zločini počinjeni u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić rekao je, na konferenciji za novinare, da će u rezoluciji biti pojedinačno navedeni najbrutalniji i najmasovniji zločini, uključujući i onaj u Srebrenici, ali da on neće biti okarakterisan kao genocid.

"Ono sto se desilo u Srebrenici jeste zločin, ali nije genocid. Za izvršenje genocida potreban je specijalni umišljaj, odnosno želja da uništite ceo jedan narod ili celu jednu grupu ljudi. Sam Međunarodni sud pravde kaže da nije bilo želje da se unište svi Muslimani na teritoriji BiH", rekao je generalni sekretar SRS.

Vučić je rekao da je, s druge strane, zločin hrvatskih snaga nad civilima u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini bio genocid, ali da SRS neće insistirati na toj formulaciji u rezoluciji jer joj je cilj da za nju glasaju sve parlamentarne stranke.
On je dodao da je predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da se parlamentarnom rezolucijom osudi samo zločin u Srebrenici "pritupast", a samog Tadića je nazvao "idiotom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: