NUNS: RRA da reaguje na rad medija

NUNS j zatražio da RRA u skladu sa zakonom reaguje zbog primedbi na ponašanje elektronskih medija tokom predizborne kampanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2007.

20:47

Default images

NUNS je 12. februara članovima RRA uputio pismo u kojem su rezultati istraživanja "Ponašanje i uloga medija u predizbornoj kampanji", obavljenog zajedno sa Medija centrom.

Tokom kampanje praćene su centralne informativne emisije i politički programi u udarnim terminima šest elektronskih medija - RTS1, TV Pink, TV B92, Radio Beograd Prvi program, Radio B92 i Radio Fokus.

NUNS je upozorio RRA da je beogradski Radio Fokus zloupotrebljavajući propise, promovisao i podržavao Srpsku radikalnu stranku, a vređao ostale aktere političke scene.

RRA je "dužna da sprečava emitovanje programa kojim se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv pojedinaca ili različitih grupa", piše NUNS.

"U finišu kampanje zastupljenost stranka u predizbornim blokovima bila je praktično dovedena do apsurda zbog sažetosti izveštavanja", navodi NUNS dodajući da je doslovno shvatanje Uputstva koje je izdala RRA obesmislilo informativni program.

"Od RRA zahtevamo da preispita regulativu koja se odnosi na informativne programe i zastupljenost stranaka i kandidata, ali i odredbe o reklamiranju političkih stranaka i komercijalnoj prodaji programskih termina", piše u pismu NUNS upućenom RRA.

NUNS je ukazao da treba preispitati i korišćenje zabavnog programa pojedinih televizija u svrhe predizborne promocije i ukazao da je RRA dužna da upozori političke aktere da je zabranjen pritisak na uređivačku politiku medija i da ih ohrabri da ispunjavaju svoju ulogu slobodno, profesionalno i nezavisno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: