"Da Irak ne postane SFRJ"

Debata o Iraku počinje da liči na debatu o Jugoslaviji ranih devedesetih, navodi losanđeleski Tajms.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.02.2007.

15:25

Default images

Maks But u autorskom tekstu za Tajms navodi da je potrebno sprečiti da Irak potone u haos kakav je bio raspad Jugoslavije. "Ponovo čujemo da se poludeli stranci sukobljavaju s drevnim etničkim mržnjama i da SAD nemaju nikakvog razloga da se mešaju u njihov unutrašnji skukob. Ironično, neki od onih koji daju te argumente opirali su se sličnoj logici pre 15 godina", navodi But.

"Tada su bili u pravu što su to učinili, a sada će napraviti tragičnu grešku ako podlegnu zavodljivoj pesmi sirena i ne pristanu na intervenciju", dodaje se u tekstu stručnjaka analitičke, nevladine organizacije Savet za spoljne odnose.

U bivšoj Jugoslaviji, kao i u Iraku, etničke grupe su se godinama sukobljavale, ali su postojali i duži periodi mirne koegzistencije i to ne samo za vreme vladavina Tita i Sadama Huseina.
Da Irak ne bude SFRJ
"Hrvati, Bosanci, Slovenci, Kosovari, Makedonci, Crnogorci i Srbi su vekovima živeli zajedno u relativno benignom Otomanskom i Habzburškom carstvu, a kasnije i pod svojim kraljevima. Isto je i s Kurdima, šiitima i sunitima u Mesopotamiji", navodi list.

U oba slučaja, međuetnički brakovi su bili česti i nije bilo građanskih ratova. Poslednjih godina pojavili su se megalomani poput Slobodana Miloševića i Abu Musava Zarkavija koji su želeli da profitiraju na nasilju.

U zemlji bezakonja običan svet je tražio zaštitu milicije i upravo te grupe su činile zločine, hranile zahteve za osvetom i ostavljale iza sebe krvavi trag.

"Ako se nasilje posmatra iz udobnog kauča, lako je zaključiti da su 'ovi ljudi životinje. Ne može im se pomoći'", navodi But.

"Ali, zamislite šta bi se dogodilo u Los Anđelesu da su 1992. nemiri potrajali nedeljama, bez intervencije policije ili vojske. LA je mogao da postane Beograd ili Sarajevo, s belačkim, crnačkim, latino i azijskim bandama van kontrole", navodi se u tekstu.

On dodaje da je nasilje moglo da se proširi na južnu Kaliforniju i da se to upravo i dogodilo na Balkanu posle odvajanja Slovenije.
"Danas, samo američki vojnici sprečavaju da Irak koji je već upao u građanski rat potone u sukob a la Jugoslavija. Možda je već kasno da se izbegne katastrofa u Iraku, ali je Jugoslavija pokazala koliko dobrog odlučna intervencija može da donese", navodi But.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: