55 odsto škola bez toaleta

Narodna kancelarija predsednika Srbije došla je do podataka da u Srbiji 55 odsto osnovnih škola nema sanitarni čvor.

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2007.

17:41

Default images

Tim povodom pokrenula je akciju kojom bi najosnoviniji higijenski uslovi bili unapređeni. "Prema tim podacima, više od 1.000 osnovnih škola u Srbiji nema sanitarni i mokri čvor", kazao je zamenik direktora Narodne kancelarije Mlađan Đorđević i dodao da je cilj te akcije da svaka škola u Srbiji, bar kada je higijena u pitanju, ispuni najosnovnije uslove.

"Skoro 20.000 učenika pohađa te matične škole i njihova isturena, seoska odeljenja", kazao je Đorđević i dodao da je zbog toga Narodna kancelarija, u okviru već postojeće akcije "Probudimo Srbiju", pokrenula kampanju kako bi svaka škola u Srbiji, bar kada je higijena u pitanju, ispunila najosnovnije uslove.

"Želimo da deci koja pohađaju takve škole omogućimo da imaju iste uslove kao njihovi vršnjaci u Beogradu ili Novom Sadu. Pokrenuli smo akciju za poboljšanje higijenskih uslova u školama i želimo da u njoj učešće uzmu uspešni pojedinci i kompanije, ali i Ministarstvo prosvete i sporta", kazao je Đorđević.

Prema Đorđevićevim rečima, ministar prosvete je pokušao da relativizuje problem tvrdeći da to nije tačno, i da podaci do kojih smo došli "predstavljaju ruganje zdravom razumu".

"U Evropu ne možemo tako, već moramo krenuti od najosnovnijih stvari. Deca na minus 10 ne mogu izlaziti napolje kako bi otišla u WC", kazao je Đorđević i naglasio da deci u Lebanu ili Leskovcu ne vredi samo odneti kompjuter, jer najčešće nemaju ni gde da ga priključe.

Prema njegovim rečima, jedan od drastičnih primera jeste i Srednja ekonomska škola u Kučevu, koju pohađa 300 dece, a koja takođe nema WC.

Podaci Narodne kancelarije takođe ukazuju da je u Srbiji svaka četvrta škola starija od 60 godina, te da prosečna starost opreme iznosi 42 godine. Četvrtina škola nema grejanje, a samo trećina ima biblioteku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: