Suđenje za Foču - završne reči

Gojko Jovanović, optužen za silovanja u Foči, ponovo negirao navode optužnice i tražio da sud donese oslobađajuću presudu.

Izvor: BIRN

Sreda, 14.02.2007.

17:23

Default images

"Nisam naredio, niti je moja komanda to naredila, da se iko ubije. A što se tiče silovanja, nisam nikoga silovao, niti sam saznao da je neko od mojih vojnika to učinio. Istina je da sam pružio zaštitu svedokinjama 191 i 186 na njihov lični zahtev", rekao je Janković. On je optužen za višestruka silovanja i naređenja za silovanje nad devojčicama i ženama kod Foče 1992. i 1993.

Tužilaštvo Suda BiH u Sarajevu tražilo je kaznu od 30 godina zatvora. Gojko Janković se na kraju suđenja obratio Sudskom veću, rekavši da je istina da je bio borac Vojske Republike Srpske i da nije sporno da je njegova jedinica učestvovala u izviđanjima i akcijama "tamo gde je trebalo".

Jankoviću, optuženom za zločine protiv čovečnosti, na teret se stavlja da je u toku 1992. i 1993, komandovao paravojnom jedinicom koja je delovala u sklopu Vojske RS na području opštine Foča.

U tom periodu, navodi se u optužnici, izvedeni su napadi na sela Brežine, Trošanj, Trnovače, Mješaje, na brdo Kremenik i naselje Brod u Foči.

Janković je takođe optužen da je silovao ili drugima omogućavao da siluju devojčice, devojke i žene, i to u njegovoj kući u selu Trnovače, te u Karaman kući, koja je služila kao javna kuća u koju su dolazili vojnici Vojske RS.

Među žrtvama silovanja je i svedokinja 186, koju je Janković, prema optužnici, u više navrata silovao i držao kao svoju ličnu seksualnu robinju. Takođe je optužen da je jednom silovao zaštićenu svedokinju 191, ali i nekoliko drugih žena.

Janković je jedan od četvorice optuženih za zločine počinjene u Foči, koji su prebačeni iz Haškog tribunala na procesuiranje pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Branilac Milan Trbojević je u završnim rečima naglasio da su svedoci Tužilaštva nepouzdani, kao i da su neki i lagali pred sudijama.

Takođe je rekao kako smatra da je tokom postupka Sud u mnogim slučajevima "praktično postupao na strani Tužilaštva", te da nije imao osećaj da je optuženi ravnopravno tretiran.

Negirajući navode svedoka, branilac je naveo primer zaštićene svedokinje 75, koja je u iskazu tvrdila da je bila žrtva grupnog silovanja 1992. godine, te da su je vojnici pre silovanja mučili i tukli.

"Na stranu što ovakav opis nema elementarnu logiku. Zašto bi prvo pretukli, pa onda silovali 15-godišnju devojčicu", zapitao se branilac Trbojević.

Odbrana tvrdi i da Tužilaštvo nije uspelo dokazati navode o silovanjima koje je izvršio Gojko Janković.

"Gojka ne znam od prije, ali smo se u proteklih godinu dana koliko traje suđenje, imali priliku družiti", rekao je na kraju Milan Trbojević, dodajući da je upoznao i porodicu svog branjenika, dve kćerke, sina i suprugu.

"Gojko je normalan čovek, i to je normalna porodica. Ovog monstruma kojeg je opisao tužilac jednostavno nema", zaključio je branilac.

Sudsko veće će presudu izreči 16. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: