Bez pomirenja Rima i Zagreba

Italijanski ministar inostranih poslova Masimo D'Alema otkazao najavljenu posetu svog zamenika Hrvatskoj.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

11:28

Default images

Povod za oštru diplomatsku krizu između Italije i Hrvatske bio je govor italijanskog predsednika Đorđa Napolitana pre pet dana, prilikom obeležavanja Dana sećanja na takozvane fojbe - kraške jame u kojima su pokopani streljani Italijani nakon okončanja Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na stradanje, kako navode italijanski izvori, 15.000 Italijana, Napolitano je "začinio" izjavom da je "motiv masakra bila krvoločna mržnja i planovi Slovena za aneksiju teritorije", kao i da je to bilo "varvarstvo stoleća sa obeležjima etničkog čišćenja."  

Hrvatska strana ne negira da je partizanskih zločina bilo, ali podseća da su se oni desili nakon zlodela italijanskih fašista u Istri i Dalmaciji.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je rekao da u nastupu Napolitana vidi tragove "otvorenog rasizma, istorijskog revizionizma i političkog revanšizma".

Italijanski premijer Romani Prodi je u telefonskom razgovoru sa hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom izrazio zaprepašćenje formulacijama iz kancelarije hrvatskog predsednika.

U pokušaju smirivanja ove prepirke, Zagreb je predložio da se obnovi rad zajedničke hrvatsko-italijanske istoričarske komisije, koja bi istražila zločine pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

"Treba da formiramo komisiju forenzičara, koga god da predloži italijanska strana, koja bi izvršila sve potrebne radove na svim fojbama koje italijanska strana zaželi. Nužno je utvrditi definitivan broj žrtava, i da konačno stavimo tačku na Drugi svetski rat", rekao je Mesić.

Zabrinut je i predstavnik italijanske manjine u Saboru Furuje Radina, koji predlaže sastanak predsednika Hrvatske, Slovenije i Italije.

"Pale su teške reči, i sada se pitam koliko možemo natrag. Predlažem da se 'stane na loptu', i da se organizuje hitan sastanak predsednika da bi otpočeo razgovor o pomirenju", kazao je Radin.

EK: Mesićeve reči neprimerene

Evropska komisija ocenila je kao neprimerene reči kojima je hrvatski predsednik reagovao na izjave italijanskog kolege. "Reči koje je koristio hrvatski predsednik Stjepan Mesić čine se neprimerenim", rekla je portparolka Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Ona je rekla da ne može da komentariše izraze koje je u razmenama optužbi Zagreba i Rima koristio italijanski predsednik Đorđo Napolitano, prenose agencije.

Ona je rekla da su odnosi Hrvatske i Italije generalno veoma prijateljski i izrazila nadu da ti odnosi mogu da se izražavaju i kroz diskusije "bolne za obe strane".

Mesić: Ocene Evropske komisije jednostrane i nekorektne

Kvalifikacije Evropske komisije o spornim izjavama, "jednostrane su i nekorektne", saopšteno je danas iz kancelarije hrvatskog predsednika Stjepana Mesića.

Stav Mesićeve kancelarije o "jednostranom i nekorektnom" stavu portparola Evropske komisije prenet je i šefu Delegacije Evropske komisije u Hrvatskoj Vensanu Dežeru, javila je agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: