Djindjic: Planira se inscenirano stradanje policajca da bi se zabranili protesti

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.1999.

21:22

Default images
Zoran Djindjic je u nedelju upozorio “pre svega policiju i Drzavnu bezbednost kako Savez za promene ima informacije da se u nekim strukturama bliskim JUL-u intenzivno planira insciniranje incidenta tokom demonstracija pristalica Saveza u kom bi navodno trebalo da strada neki policajac”. “To bi”, rekao je Djindjic, “trebalo da dovede do eskalacije sukoba, hapsenja i zabrane demonstracija i uvodjenja neke vrste vanrednog stanja”. Djindjic je precizirao da postoje informacije da se ova akcija, za koju jos nije dato zeleno svetlo, planira izvan struktura policije i Drzavne bezbednosti. “Mi mozemo da garantujemo da ce nase obezbedjenje spreciti demonstrante da udju u sukob sa policijom, ali da li ce neko iza ugla neko pucati na policiju, mi to ne mozemo kontrolisati”. On je rekao da na celu protestnih kolona ima "ubacenih radikalnih grupa", koje pokusavaju da pozovu gradjane na napad na policiju, skandiranjem "Sad ili nikad" i slicno. Prema recima Djindjica, i na samom Trgu Republike, odakle protestne setnje pocinju svako vece, primeceni su pripadnici drzavne bezbednosti u civilu, kao i da je tokom dve veceri kada je policija intervenisala, na autobuskim stanicama u centru grada bilo 16 lica, koji su novinama prikrivali bezjbol palice i tehniku za komunikaciju "verovatno sa nekom komandnom bazom". Djindjic je rekao da je predsednik Jugoslavije "kapitulirao u centru grada" i izrazio zadovoljstvo 14-dnevnim ucinkom demonstracija, najavio da ce sredinom oktobra biti razmotreno da li su protesti uspeli ili su "jedna teorijska pretpostavka, koja se nije ostvarila". U slucaju da narednih dana bude "radikalnih izazivanja incidenata" s policijom ili "brutalnog prebijanja gradjana", Djindjic je rekao da ce SZP morati da "skrati plan protesta" i pozove Srbiju u Beograd. "To je projekat u slucaju da budemo prinudjeni da obustavimo proteste", rekao je predsednik Demokratske stranke. Djindjic je zatrazio od nadleznih organa i da advokatima SZP-a saopste razloge zbog kojih su pokusali da uhapse jednog od lidera DS Cedomira Jovanovica i zasto, kako je rekao, i dalje to pokusavaju. "Dok to ne cujemo, smatramo da je rec o parapolicijskoj formaciji, kriminalcima koji zele da otmu naseg aktivistu", dodao je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: