"Rat protiv Irana katastrofa"

Vojna akcija protiv Irana imala bi katastrofalne posledice, saopštili stručnjaci, nevladine i verske organizacije.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.02.2007.

16:07

Default images

Zajednički izveštaj objavilo je 15 organizacija, među njima Britanski centar za spoljnu politiku, nevladina organizacija Oksfam i Muslimansko veće Velike Britanije.

U izveštaju se navodi se da bi napad na Iran, između ostalog, osnažio nuklearne ambicije Teherana, ozbiljno ugrozio nastojanja za postizanje stabilnosti u Iraku i poskupljenjem nafte naneo štetu svetskom ekonomskom rastu.

Stiven Tvig, direktor Britanskog centra za spoljnu politiku, rekao je da su posledice vojne akcije protiv Irana nezamislive i da da je Iran ipak još daleko od posedavanja nuklearnog naoružanja i da ima vremena za pregovore.

Bivši ambasador Velike Britanije u Teheranu Ričard Dalton smatra da ne samo da je malo verovatno da bi vojna akcija uspela, već da bi ona bila katastrofa za Iran, region, a moguće i za čitav svet.

Izveštaj preporučuje kompromis o uslovima pregovora. "Samo putem direktnih američko-iranskih pregovora može biti postignut neki dogovor i izbegnute potencijano katastrofalne posledice vojne akcije", navodi se izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: