U Iraku i maloletni vojnici

Petnaest britanskih vojnika mlađih od 18 godina poslato u Irak, u suprotnosti sa protokolom Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.02.2007.

11:53

Default images

Ministar odbrane Adam Ingram, koji je te podatke u pisanoj formi dostavio poslanicima, rekao je da je "velika većina" mladih vojnika poslata u nedelji kada su punili 18 godina, ili da su povučeni iz zone borbi za kraće od nedelju dana po dolasku.

Među njima je bilo i žena, ali je njihov broj "manji od pet", i nijedna nije bila mlađa od 17 godina, naveo je Ingram.

On je rekao i da niko mlađi od 18 godina nije bio poslat u Irak od jula 2005. godine, kao i da su sada na snazi nove mere koje bi trebalo da obezbede da se tako nešto ne dogodi ponovo.

"Na žalost, ta procedura nije bezgrešna, a pritisak na jedinice pre samog raspoređivanja dovodio je i do toga da je u malom broju instanci bilo raspoređivanja vojnika u Irak pre njihovog 18. rođendana", rekao je on.

U Britaniji se tinejdžeri mogu prijaviti u vojsku kada napune 16 godina, uz saglasnost roditelja.

Britanija je 2003. godine potpisala opcionalni protokol sa UN, koji postavlja uzrasnu granicu od 18 godina za prisilnu regrutaciju i direktno učestvovanje u borbama.

Opoziciona poslanica Sara Titer, koja je i tražila podatke o broju vojnika mlađih od 18, rekla je da bi premijer Toni Bler trebalo da uputi izvinjenje tinejdžerima koji su bili poslati u Irak.

"Ovo je neoprostiva greška vlade koja otkriva šokirajući nivo nesposobnosti. Pravilo o neslanju mlađih od 18 u sukob postoji sa razlogom. Tako mladi ljudi nisu ni mentalno ni emocinalno spremni da se suoče sa krvoprolićem kakvo je u Iraku", rekla je ona.

Britanija trenutno ima 7.000 vojnika u Iraku, a više od 120 britanskog vojnog osoblja izgubilo je tamo život od invazije 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: