Tadić predstavlja predlog strankama

Predsednik Srbije Boris Tadić će sutra predstaviti Ahtisarijev plan za status Kosova šefovima parlamentarnih stranka.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.02.2007.

10:12

Default images

Na tom sastanku trebalo bi da bude utvrđen i odgovor srpske strane na predlog statusnog rešenja za Kosovo. "Tokom sastanka Ahtisari mi je izložio osnovne elemente predloga koji su, po mom mišljenju, u suprotnosti sa Rezolucijom Skupštine Srbije o mandatu za političke pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije", navodi se u Tadićevom pozivu stranačkim liderima.

Dolazak na sastanak za sada su potvrdili predstavnici Demokratske stranke i lideri G17 plus i Socijalsitičke partije Srbije, dok radikali kažu da je njihov dolazak moguć ili gotovo izvestan. Radikali i socijalisti navode da nisu razmišljali o ideji savetnika premijera, da u pregovarački tim budu uključeni predstavnici svih partija.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar je rekao da je Srbija izložena pritiscima i ucenama, i da bi bolje bilo da, kako je rekao, papir specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija odmah bude odbačen. "Kreator tog nasilja nad Srbijom je Marti Ahtisari", kaže on.

Prema Lončarevim rečima, najveće poniženje je zahtev da Srbija prećutno prihvati Ahtisarijev predlog, a da će za to biti nagrađena. "U Srbiji se može čuti samo jedan odgovor na Ahtisarijev protivprirodni zahtev: 'Ne damo Kosovo'. Pre no što je napravio opasni plan, Ahtisari je morao znati da, otkad Srbija postoji, nikada nije prihvatila i priznala otimanje svoje teritorije", kaže on.

U međuvremenu, iz Demokratske stranke Srbije stižu zahtevi da treba što pre formirati novi Parlament, kako bi bio formiran legalan pregovarački tim.

"Mi ćemo sve učiniti da do te konstitutivne sednice dođe što pre. Očekujemo da će i svi ostali koji su ušli u Parlament s konstruktivnim pristupom doprineti da što pre imamo novi saziv Parlamenta jer Parlament jedini može dati mandat za nastavak pregovora, tj. da uputi sve one koji predstavljaju državu na koji način da vode dalju politiku i pregovore o Kosovu", rekao je juče portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Žarko Obradović iz SPS-a kaže da bi zbog trenutne situacije što pre trebalo sazvati Skupštinu. "Skupština može biti konstituisana brzo, potrebno je verifikovati mandate dve trećine poslanika. To je apsolutno moguće, a onda verovatno treba videti kakav će biti sastav tog pregovaračkog tima", kaže on.

"Koliko je meni poznato, Skupština nije imala negativan stav prema radu pregovaračkog tima. Postavlja se jedno pitanje, a to je da li pregovarački tim treba menjati zato što je bio loš ili da bi se pokazalo jedinstvo Srbije. To je moguće jedno od pitanja koje traži odgovor, možda i sutra na sastanku, ako se zaključi da treba menjati tim", kaže Obradović.

S čim na nastavak pregovora?

Analitičar Nenad Đurđević za B92 ocenjuje da je veoma važno postići radno jedinstvo oko toga sa čim Beograd ide na pregovore u Beč. "Pretpostavljam da se ne razmišlja da se ne ide u Beč, i ponedeljak je strateški momenat za dogovor i analizu dokumenta Martija Ahtisarija", kaže Đurđević.

"Mislim da na brzinu ništa ne treba uraditi, a kamoli konstituisati Skupštinu, samim tim što je tim, koji je jedan političko-ekspertski organ, formiran i ima kapacitet da razgovara. Možda postoji potreba da taj tim bude osnažen novim članovima zavisno od ekspertize i onog što se dogovori kao odgovor Srbije na Ahtisarijev predlog", objašnjava Đurđević.

Na nezvanične najave Radija KiM, koji je preneo, pozivajući se na diplomatske izvore, da se Beograd sa zvaničnom Moskvom zalaže za podelu Kosova, Đurđević podseća na principe Kontakt-grupe koji se upravo protive podeli Kosova.

"Iskreno se nadam da Beograd ima plan B, ali takav da on uzme poteze svih relevantnih faktora, ne samo Moskve. Ako se plan B sastoji u tome da se igra samo na kartu Rusije, ja mislim da oni koji su pravili taj plan treba da se osvrnu u prošlost i pogledaju kako je Srbija prošla kada se samo oslanjala na Rusiju", kaže Đurđević.

Radio KiM je juče javio i da je zbog tog plana sasvim izvesno da će Beograd bojkotovati novu rundu pregovora i dovesti Ahtisarija u situaciju da se suoči s ruskim vetom u Savetu bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: