Policija zaustavila demonstrante bez incidenta

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.1999.

12:45

Default images
Policijski kordon je u subotu u 20.45 na uglu Ulice Kneza Milosa i Bulevara Revolucije (Bulevar kralja Aleksandra) zaustavio kolonu pristalica Saveza za promene, koji su krenuli u protestnu setnju ka Klinickom centru. Predsednik demokratske stranke Zoran Djindjic rekao je policiji da gradjani imaju nameru da mirno protestuju, a komandir policije je odgovorio da "ima sva ovlascenja" da ih zaustavi. U 20.55 policijski kordon se povukao sa ulice i demonstranti su nastavili Bulevarom revolucije ka Beogradskoj ulici. Prema procena novinara koji prate protestnu setnju, u koloni se nalazilo oko 10.000 ljudi i nisu primeceni incidenti izmedju demonstranata i policije. Na mitingu koji je potom odrzan na Trgu Republike, jedan od lidera Saveza za promene Zoran Djindjic ocenio je da su pristalice opozicije izvojevale najvecu pobedu u dosadasnjih 12 dana protesta, jer ove veceri nije pala ni kap krvi. "Nije nas plan da se potucemo sa njima, to je njihov plan. Kada mozemo da izbegnemo, izbecicemo ih. Danas smo bili malo vestiji i pobedili smo, jer je setnja prosla bez kapi krvi", rekao je Djindjic.

U Nisu je u subotu uvece, uprkos policijskoj zabrani, odrzana protestna setnja u kojoj je ucestvovalo oko 8.000 pristalica Saveza za promene. Policija nije dozvolila setnju, ali su organizatori prijavili odrzavanje dva mitinga, jednog na Trgu Oslobodjenja, a drugog na ulici parka Svetog Save, udaljenog nekoliko kilometara od centralnog gradskog trga. Kamion sa prikolicom vukao je razglas sa koga je emitovana muzika za vreme setnje. Po zavrsetku mitinga, demonstranti su se vratili do Trga Oslobodjenja, gde je zavrsen vecerasnji protest. Pre pocetka mitinga, oko trista niskih maturanata, obucenih u crno, ostavilo je upaljene svece ispred zgrade gradskog odbora Socijalisticke partije Srbije, izjavivsi da "odaju poslednju postu rezimu", prenosi Beta. U Novom Sadu je u subotu oko 21.30 zavrsena protestna setnja u organizaciji Saveza za promene i Saveza demokratskih partija, u kojoj je ucestvovalo oko 10.000 gradjana. Demonstranti su u setnju krenuli u 20 casova, nakon okupljanja na centralnom novosadskom Trgu Slobode, gde je, na kraju protesta, odrzan je rok koncert na kome je svirao i lider LSV Nenad Canak.

U Zrenjaninu se na protestu Saveza za promene i Saveza demokratskih partija okupilo oko 10.000 gradjana, koji nisu dozvolili da se odrzi koncert grupe "Galija" u organizaciji lokalne vlasti Socijalisticke partije Srbije povodom 2. oktobra, Dana oslobodjenja Zrenjanina. Na mitingu, pre protestne setnje, pred oko 5.000 Zrenjaninaca govorio je jedan od lidera SZP-a, bivsi guverner Narodne banke Jugoslavije Dragoslav Avramovic. U Krusevcu je veceras odrzan miitng i protestna setnja Saveza za promene u kojoj je ucestvovalo vise od 4.500 gradjana. Jedan od lidera opozicionog Saveza za promene Velimir Ilic izjavio je u Valjevu pred oko 3.000 gradjana da "niko nece moci da zaustavi narod citave Srbije, kada krene prema Dedinju", delu Beograda gde se nalazi rezidencija jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica. U Pancevu se na protestu Saveza za promene desio jedan incident kada je autobus pancevackog auto-prevoznika pokusao da uleti u kolonu oko 1.000 gradjana koji su bili u protestnoj setnji. Povredjenih nije bilo. Pre setnje, odrzan je protestni skup na centralnom gradskom trgu na kojem je ucestvovao i Leskovcanin Ivan Novkovic, koji je danas biciklom stigao u Pancevo na putu za Beograd, gde namerava da preda poruku jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu. Pancevci su u setnju poneli cetke da bi oprali tragove kojima je prosao Slobodan Milosevic prilikom posete Pancevu u utorak, prenosi Beta.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic osudio je u subotu napad na prostorije zemunskog odbora Srpske radikalne stranke i napomenuo da nadlezni organi treba da utvrde ko je pocinilac napada. SRS je prethodno u saopstenju optuzila pristalice SZP da su u petak oko 23 casa bacili cetiri molotovljeva koktela na zgradu opstinskog odbora SRS u Zemunu. U saopstenju SRS se navodi da ce, ukoliko se slican napad ponovi, SZP "ostati bez prostorija u celoj Srbiji". Beogradski i zemunski opstinski odbor Demokratske stranke odbacili su optuzbe o umesanosti u napad na prostorije SRS u Zemunu i najavili da ce zemunski odbor DS-a sutra posetiti opstinski odbor radikala u Zemunu kako bi licno pruzili “uveravanja o neumesanosti DS u taj vandalski cin”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: