"Ćuruvija": Saslušanje svedoka

Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu počeo saslušanje svedoka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2007.

07:22

Default images

Prva je saslušana Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana supruga. Portparolka tog suda Maja Kovačević izjavila je da su za sada zakazana saslušanja oko 50 svedoka, koja treba obaviti u narednih sedam radnih dana.

Maja Kovačević nije mogla da potvrdi da je među njima Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića i navodi da će biti saslušano oko 150 svedoka.
Ona navodi i da su to većinom bivši ili sadašnji pripadnici MUP-a, ali i svedoci upućeni u događaje koji su prethodili ubistvu novinara Slavka Ćuruvije ili usledili posle toga.

"Za sada, za prvih sedam radnih dana je zakazano saslušanje oko 50 svedoka. Da li će oni svi doći na poziv istražnog sudije, videćemo. Uglavnom, saslušanja su počela danas. To su istražne radnje, podsećam vas, to nije istraga, istražne radnje se sprovode onda kada se ne zna ko je osumnjičen", kaže ona.

Iako je kao potencijalni svedok u ovom slučaju pominjana i bivša predsednica Direkcije JUL-a Mira Marković, Maja Kovačević nije mogla da potvrdi da će ona i biti saslušana.

Ona je podsetila da je u tom slučaju problem u tome što se ne zna gde je Mira Marković. Osim toga, ona navodi da nije moguće proceniti koliko dugo će trajati saslušanje svedoka.

"Ne znam koliko će se svedoci opširno izjašnjavati, na koje sve okolnosti će biti pitani, da li će na sve te okolnosti moći da se izjasne. To je teško reći. Mi ne znamo šta su ti isti svedoci do sada u MUP-u govorili o tom događaju", kaže ona.

"To su istražne radnje, sudija nije ograničen rokom kojim je ograničen kada sprovodi istragu i kada je okrivljeni u pritvoru. Ovde nemamo osumnjičenog, radi se o saslušanju svedoka, pa rok ne postoji", kaže Kovačevićeva.

Prpa: Konačno u sudu

Prva koja se danas odazvala pozivu suda bila je Branka Prpa, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, koja je bila s njim u trenutku ubistva. Ona je posle saslušanja izjavila da joj je drago da je konačno slučaj ubistva Ćuruvije, posle sedam i po godina, iz policijske ušao u sudsku proceduru.

"Nadam da će Okružni sud u Beogradu u budućnosti u jednom sudskom procesu odgovoriti na pitanja ko su ubice Slavka Ćuruvije, koje institucije i ko su nalogodavci tog ubistva", kaže ona.

"Mislim da je odgovor na to pitanje bitan, ne samo za mene pojedinačno, nije samo bitan za čoveka koji je u 49. godini lišen života, kao njegova naknadna satisfakcija, nego da je bitno za budućnost Srbije", kaže ona.

Rajko Danilović, advokat Jove Ćuruvije, brata Slavka Ćuruvije, ocenio je da umesto istražnih radnji treba pokrenuti sudski postupak za Ćuruvijino ubistvo.

Šta je poznato

Posle sedam i po godina počela je sudska obrada ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Zahtev za sprovođenje istrage uputio je specijalni tužilac Slobodan Radovanović, koji je potvrdio već poznate tvrdnje da je to političko ubistvo iza kog su stajale državne strukture.

Novinari emisije Insajder su još pre dve godine saznali da je svedok koji je video zločin identifikovao Luku Pejovića, nekadašnjeg pripadnika JSO-a, kao čoveka koji je ubio Ćuruviju. Novinari Insajdera su saznali i da je svedok o svemu dao pisanu izjavu policiji, a izjava je u MUP-u.

Slavko Ćuruvija ubijen je s leđa 11. aprila 1999. ispred kuće u kojoj je živeo. Odmah posle ubistva, na zahtev porodice, podneta je krivična prijava protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Mire Marković i NN izvršilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: