O pravosuđu u 2006.

Maja Kovačević zadovoljna suđenjem optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Stojković nezadovoljan korpucijom i neažurnošću.

Izvor: B92

Subota, 30.12.2006.

13:54

Default images

"Smatram uspehom to što smo u predmetu ubistva premijera, koji smo morali da ponovimo zbog odlaska bivšeg predsedavajućeg veća Marka Kljajevića, uspeli da u roku od samo četiri meseca ponovo izvedemo sve dokaze", kazala je portparolka Specijalnog suda za organizovani kriminal za novosadski "Dnevnik".

Kovačevićeva je rekla da od 1. juna 2007. počinje da se primenjuje novi Zakon o krivičnom postupku, po kome se svedoku-saradniku neće opraštati kazna, već samo pola utvrđene kazne.

"Lično mislim da više nećemo imati svedoka-saradnika, da će slabo biti motivisani da sarađuju sa sudom i tužilaštvom", kazala je ona.

Kovačevićeva je odbacila povremene prigovore advokata-branilaca da im kasne honorari za zastupanje. Prema njenim rečima, dešava se da honorari kasne, ali oni uvek budu isplaćeni, a pri tome treba imati u vidu da je, po advokatskoj tarifi, dnevni honorar branioca koji brani klijente pred ovim sudom viši od 20.000 dinara.

Ona je kazala da je Okružni sud u Beogradu, pri kojem se nalazi i Specijalni sud, najveći sud na Balkanu, koji nema dovoljno ni sudija ni prostorija za suđenja.

Kovačević-Tomić je navela da je za tri i po godine, koliko postoji Specijalni sud, primljeno 66 optužnica sa ukupno 630 optuženih.

Stojković: Problem su neažurni sudovi i korupcija

Ministar pravde Zoran Stojković nije želeo da komentariše odluku Okružnog suda u Beogradu kojom se, po četvrti put, raspisuje poternica za suprugom bivšeg jugoslovenskom predsednika Mirjanom Marković.

Stojković je rekao i da se, kada kao ministar koristi zakonsko pravo da nadzire rad sudova, to vrlo često tumači kao pritisak na nezavisno sudstvo.

Podsetimo, prethodne tri presude Okružnog suda o raspisivanje poternice za Markovićevom, Vrhovni sud Srbije je ukinuo i vratio predmet na ponovno sudjenje.

Raspisivanje poternice za suprugom Slobodana Miloševića po četvrti put za poslednje tri godine, ministar pravde Zoran Stojković ne želi da komentariše jer, kako kaže, poštuje nezavisnost sudova. Ipak, za B92 pristao je da oceni efikasnost celokupnog pravosudnog sistema.

"Vi ste zapeli za jedan slučaj, principijelno sam rekao da su sudovi neefikasni, nekvalitetni i da ima korupcije, ne svi, ali ima povećanog broja korupcije i  neefikasnost  je evidentna. Čak i kada koristim zakonska ovlašćenja koja imam po pravu upravnog nadzora da im kažem dužni ste da radite, doživljavam vrlo često, pa i od vaše televizije, da kažu da je to pritisak na nezavisne sudove", objašnjava Stojković.

Stojković kaže da će, ukoliko najnovija odluka Okružnog suda postane pravosnažna,  15.000 evra koje su date kao kaucija biti oduzete i iskorišćene za materijalne potrebe sudova. On ne zna da li je neko iz Srbije kontaktirao vlasti u Rusiji kako bi se utvrdilo da li se Mirjana Marković krije u Moskvi, jer je to, kako kaže, posao policije koja raspisuje i poternicu.

Ministar koji je i ove subote iz kabineta odgovarao na pozive građana smatra da oko slučaja Marković ne treba trošiti vreme.

"Prevelika je pompa to što me to pitate, narod čeka da postavlja pitanja i da vidimo kako to da rešimo, a vama je ovo jedini problem u Srbiji", smatra Stojković.

Podsetimo, Mirjana Marković je optužena za protivzakonito posredovanje pri dodeli stanova. U Srbiji nije od 2003, a u avgustu ove godine, u jednom od poslednjih intervjua, poručila je da je iz zemlje prognana mimo svakog morala i da će se vratiti čim bude mogla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: