Muslimani slave Kurban bajram

Za islamske vernike, Kurban bajram je dan vere u Boga, razumevanja i ljubavi.

Izvor: B92

Subota, 30.12.2006.

12:13

Default images

Današnji praznik se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki. U Bajramskoj poruci, koju je pročitao beogradski imam Muhamed Jusufspahić, Mešihat islamske zajednice Srbije poziva na ljubav, milost i mir.

Na Kurban bajram se, kao sećanje na priču o žrtvovanju iz Kurana, tradicionalno prinosi žrtva ovca ili goveče, čije se meso deli sirotinji, komšijama i rodbini.

"Po Muhamedu, Božjem poslaniku poslednjem, zabeleženo je da je prvi deo koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, poklonio komšijama - jevrejinu i hrišćaninu. Zatim, kad bi podelio svima ostalima, upitao svoju suprugu: 'Koliko nam je ostalo Ajša?'. Ona bi na to odgovorila: 'Trećina jedna poslaniče'. Njegov komentar bi uvek bio da je ostalo ono 'što iz ljubavi prema Stvoritelju podelismo'", rekao je Jusufspahić.

Bajramska molitva, takozvani Bajram namaz, održana je jutros u beogradskoj Bajrakli džamiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: