Na današnji dan, 30. decembar

Umrli Bojl, Rolan i Li, rođeni Murat, Kipling i Rid, ubijen Raspućin, osnovan SSSR, ubijen Duka, Mićićka v.d. predsednica Srbije.

Izvor: B92

Subota, 30.12.2006.

11:30

Default images

1691. Umro engleski hemičar i fizičar Robert Bojl. Prvi uočio razliku između hemijskih elemenata i spojeva i postavio zakon o odnosu pritiska i zapremine. Izolovao metil-alkohol i aceton.

1803. Bivša francuska kolonija Luizijana, koju je ranije iste godine francuski car Napoleon I prodao Amerikancima, ušla u sastav SAD i tako skoro udvostručila teritoriju SAD.

1864. Rođen srpski slikar Marko Murat, jedan od osnivača umetničkog društva Lada 1904. u Beogradu. Najuspešnijim njegovim delima smatraju se pejsaži u kojima prikazuje autentičnu atmosferu Dalmacije.

1865. U Bombaju rođen engleski pisac Radjard Kipling, majstor kratkih priča u kojima je prikazao život u Indiji. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1907.

1886. Nemačka i Portugal potpisali sporazum kojim su odredile granice između Angole i nemačke Jugozapadne Afrike, kasnije Namibije.

1903. U požaru u čikaškom pozorištu Irikvoi poginulo 588 ljudi.

1906. Rođen Kerol Rid, uz Dejvida Lina vodeći britanski filmski režiser posle Drugog svetskog rata. Dobitnik Oskara za mjuzikl "Oliver".

1915. Nemačka podmornica kod Krita, u Prvom svetskom ratu, torpedovala britanski putnički brod Persija. Poginulo 330 od 501 putnika i člana posade.

1916. U Petrogradu ubijen i u reku Nevu bačen kaluđer-mistik Grigorij Jefimovič Raspućin, veoma uticajna ličnost na dvoru ruskog cara Nikolaja II Romanova i miljenik carice Aleksandre. Ubistvo izvršila grupa oficira koja je želela da spase ugled monarhije.

1922. Zvanično osnovan Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, stvaranjem konfederacije Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije.

1933. Pripadnik rumunske organizacije Gvozdena garda ubio premijera Jona Duku. Na mesto premijera došao profašista George Tartaresku, koji je potom Rumuniju približio silama Osovine.

1944. Umro francuski pisac i muzikolog Romen Rolan, kosmopolit, pacifista, često nazivan francuskim Tolstojem i savešću vremena. Njegov književni opus sadrži 75 knjiga iz različitih oblasti. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1915.

1947. Rumunski kralj Mihal I abdicirao pod pritiskom komunista, koji su potom proglasili Narodnu Republiku Rumuniju.

1968. Umro norveški državnik Trigve Li, prvi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, od 1946. do 1952. Pre Drugog svetskog rata bio sekretar Socijalističke partije Norveške i ministar pravosuđa, a posle nemačke invazije na Norvešku 1940. šef diplomatije u izbegličkoj vladi u Londonu.

1988. Premijer SFRJ Branko Mikulić i njegova vlada podneli ostavke zbog brojnih kritika da Vlada nije u stanju da reši ekonomsku krizu u zemlji.

1990. Vlasti Albanije su prvi put dozvolile Jevrejima iseljavanje u Izrael.

1991. Na sastanku u glavnom gradu Belorusije Minsku lideri Zajednice Nezavisnih Država, nastale po raspada SSSR-a, nisu uspeli da se dogovore o zajedničkoj vojsci, pa je svim bivšim sovjetskim republikama prepušteno da formiraju sopstvene oružane snage.

1993. Izrael i Vatikan, posle dva milenijuma uglavnom neprijateljskih odnosa rimokatoličke crkve i Jevreja, potpisali sporazum o međusobnom priznavanju i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa.

1997. Kina i Južna Afrika su potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa od 1. januara 1998.

2000. General Omar el Bašir po drugi put izabran za predsednika Sudana i obećao da će nastaviti napore za uspostavljenje mira u zemlji u kojoj je oko dva miliona ljudi poginulo u sukobima u građanskom ratu ili umrlo od gladi. El Bašir došao na vlast državnim udarom 1989, pobedio na izborima 1995.

2002. Predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću istekao mandat. Funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije preuzela predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: