UN: Ptičji grip i dalje pretnja

Virus H5N1 ptičjeg gripa i dalje predstavlja veliku pretnju za životinje i ljude, saopšteno iz UN-a.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

18:10

Default images

Među oblastima kojima preti najveća opasnost jeste i istočna Evropa, kao i jugoistočna Azija, Afrika i Kavkaz. "Mogućnost pandemije visi nad nama", upozorili su stručnjaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), u saopštenju koja će sutra biti pročitano na donatorskoj konferenciji u Bamaku, u afričkoj državi Mali.

"Ako bi bilo koja zemlja propustila da spreči zarazu, to bi vodilo širenju virusa u mnogim drugim zemljama", ocenio je pomoćnik generalnog direktora FAO-a Aleksandar Miler.

On je rekao i da bi "jedna slaba karika mogla da izazove domino efekat, poništavajući sve dobre stvari koje smo do sada postigli".

Nekoliko oblasti i dalje je veoma izloženo opasnosti od širenja ptičjeg gripa, navodi se u saopštenju FAO-a, čije je sedište u Rimu. Agencija je takođe istakla da je potrebna veća transparentnost i razmena informacija, pogotovo u pogledu sprečavanja širenja virusa.

Otkako su u Aziji prvi put registrovani slučajevi virusa H5N1 kod ptica, krajem 2003, taj virus pojavio se i u Evropi, Africi i na Bliskom istoku. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 154 ljudi širom sveta preminulo je od posledica te bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: