Veštak branio Šljivančanina

Veštak odbrane kaže da nema naređenja po kom je Šljivančanin ovlašćen da komanduje evakuacijom Vukovarske bolnice.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

17:42

Default images

Odbrana Veselina Šljivančanina završava dokazni postupak iskazom Petra Vuge, penzionisanog pukovnika JNA, koji je na zahtev Odbrane sastavio ekspertski izveštaj o funkcijama i delovanju organa bezbednosti i vojne policije u vukovarskoj operaciji u jesen 1991.

Vuga je u ekspertskom izveštaju zaključio da ne postoji pisano naređenje kojim je major Šljivančanin postavljen za komandanta evakuacije Vukovarske bolnice 20. novembra 1991. Evakuacija je, po mišljenju Vuge, bila rizična i neizvesna sa stanovišta bezbednosti jer je bolnica korišćena kao utočište za pripadnike Zbora narodne garde i hrvatskog MUP-a. Bolnica je, tako, bila pogodan cilj za otmice, ucene, diverzantske i terorističke akcije, naveo je veštak.

Obaveza Šljivančanina je, zaključio je ekspert, bila da organizuje brzo i bezbedno sprovođenje ratnih zarobljenika od bolnice do kasarne, gde su se mogle obaviti sve pripreme za njihov transport u Sremsku Mitrovicu. Kasarna je određena kao prostor za privremen smeštaj zarobljenika zato što je bila najsigurnije mesto, navodi Vuga.

Vuga je u izveštaju naveo da je odluka o predaji zarobljenika vladi SAO Istočne Slavonije i lokalnim teritorijalcima doneta dok su zarobljenici bili u kasarni JNA. Ta odluka je doneta uz odobrenje pukovnika Mileta Mrkšića, zaključio je veštak i tako potvrdio iskaze prethodnih svedoka Šljivančaninove odbrane.

Zarobljenici su potom odvedeni u hangar na Ovčari, gde su, posle povlačenja čete vojne policije, pogubljeni. Na osnovu dokumenata koji su mu bili dostupni, Vuga nije mogao da utvrdi po čijem se naređenju vojna policija povukla iz hangara. Po njegovoj oceni, vlada nije bila na nivou preuzetih obaveza, pa je tako omogućeno jednoj grupi srpskih ekstremista i revanšista da to iskoristi za svoje ciljeve.

Branilac Mileta Mrkšića je u unakrsnom ispitivanju ukazao na to da je netačan zaključak eksperta da je Mrkšić napustio komandno mesto u Negoslavcima dan posle masakra na Ovčari, 21. novembra 1991. Mrkšić se brani alibijem i tvrdi da je otišao za Beograd u kasnim večernjim časovima 20. novembra i zbog toga nije bio obavešten o zlostavljanjima zarobljenika u hangaru na Ovčari.

Radićev branilac nije imao pitanja za veštaka, a optužba je osporavala dokaznu vrednost izveštaja, tvrdeći da je neobjektivan i sastavljen selektivno. Vuga je, ukazuje tužilac, koristio samo one delove svedočenja koji su išli u korist Šljivančaninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: