Najtopliji decembarski dan

U Beogradu je danas u 13 sati izmerena temperatura od 17 stepeni.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

17:19

Default images

To je najtopliji decembarski dan za poslednjih dvadeset godina. Rekord iz 1985. bio je 16,8 stepeni. Temperatura je bila vrlo visoka za ovo doba godine i u drugim delovima Srbije.

Klimatolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Smilja Đorđević rekla je da toplo vreme nije neuobičajeno za početak decembra, ali da su danas u nekim mestima u Srbiji prevaziđeni raniji rekordi.

Tokom proteklih pet godina, proučavanjem klimatskih indikatora za otkrivanje ekstremnih promena, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu uočeno je da je novembar prošle godine na teritoriji cele zemlje bio hladniji, a decembar topliji nego što je uobičajeno, rekla je Đorđevićeva.

"Novembar ove godine bio je topliji od proseka i karakteriše ga pojava toplotnog talasa u mnogim mestima Srbije u periodu od 14. do 22. u mesecu", naglasila je Đorđevićeva i podsetila da je Srbija bila suočena sa toplotnim talasom i u julu i u oktobru.

U Srbiji i u Evropi uočena su kolebanja dnevnih temperatura, velike i nagle promene vremena, odstupanja od prosečnih najviših i najnižih vrednosti, češći i duži periodi sa visokim temperaturama i ekstremnim dnevnim količinama padavina, naglasila je Đorđevićeva.

Posledice ovih promena osećaju se u ekonomiji, ali i u životu i zdravlju ljudi, pogotovo starijih, dece i bolesnika, ukazala je ona.

Analiza za poslednjih 55 godina pokazuje trend smanjenja padavina, napomenula je Đorđevićeva i ocenila da je, po tom pitanju, rizično davati prognoze za budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: