U crkvu kao u muzej

Ministarstvo kulture pridružuje se kritičarima poteza pojedinih crkava SPC, koje naplaćuju ulaz turističkim grupama.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

16:37

Default images

Saborna crkva u Beogradu, manastir Manasija i kompleks na Oplencu, odlučili su da naplaćuju ulaz u verske objekte. Taj potez doživeo je ozbiljne kritike jer se ulazak u verske objekte u većini zemalja ne naplaćuje. Saborna crkva jedna je od najvećih znamenitosti Beograda, kako za poklonike umetnosti, tako i za vernike. Cena pojedinačne ulazice za grupnu posetu je jedan evro.

Starešina Saborne crkve, otac Petar Lukić, nije hteo da pred kamerama da izjavu za B92, a u telefonskom razgovoru je potvrdio da se novac koji se naplaćuje turističkim grupama koristi za čišćenje crkve posle poseta. 

Sterešina crkve određuje da li će se ulaz u hram naplaćivati. U Ministarstvu kulture smatraju da bi obilazak hramova trebalo da bude besplatan.

Silvana Hadži-Đokić, iz Ministarstva kulture, kaže da su ktitori hramova i manastira te hramove poklanjali svom narodu. "Nisu ih smatrali za svoje vlasništvo i svoje privatne kapele, niti im je palo na pamet da naplaćuju ulaz", kaže  ona.

U Ministarstvu objašnjavaju da crkva nije muzej i da, ako u hramu hoće da zarade, posetiocima treba da naplaćuje suvenire, sveće i crkvene publikacije.

Miodrag Popović, iz Turističke organizacije Srbije, smatra da nije uputno naplaćivati ulaz u crkvu. "Kako da odvojim one koji su možda došli da vide neku relikviju, da se dive umetničkom aspektu bogomolje, od onih koji su došli da hram posmatraju na neki drugi način, kao mesto zajedničke molitve", pita on.

I građani su uglavnom protiv te ideje:

"Ne bi trebalo naplaćivati. To se naplaćuje? Nemoj mi reći, da sam umrla ne bih znala.".

"Nije mi logično. Ne znam. Zašto bi se naplaćivao ulazak u crkvu? Nisam nigde platio."

"Ne bi trebalo."

"Crkva treba da bude otvorena za sve."

Zbog takve politike nekih hramova SPC, većina agencija je odlučila da iz  ponude isključi posetu toj turističkoj atrakciji, a smatraju da je naplaćivanje ulaznica vid diskriminacije posetilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: