Bivši ruski agent - žrtva Moskve?

Bivši ruski špijun, koji se bori za život u bolnici pošto je otrovan, mogao bi biti žrtva zavere Moskve, kaže njegov prijatelj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

17:09

Default images

Takve navode Kremlj odbacuje kao gluposti. Prema izjavama lekara, bivši agent KGB-a i oštri kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, Alekšandar Litvinjenko, ima polovične šanse da preživi. Britanska policija počela je istragu o tom slučaju, pošto je Litvinenku pozlilo posle susreta sa jednom osobom u sklopu istrage o ubistvu ruske novinarke Ane Politkovske.

Blizak Litvinjenkov prijatelj Aleksandar Goldfarb, koji mu je pomogao da prebegne u Britaniju pre šest godina, rekao je da sumnja da je bivši špijun bio meta ruske vlade.

"Istina je da je teško zamisliti da predsednik (Putin) naređuje ubistvo. Niko ne kaže da je Putin lično naručio ubistvo, iako je to veoma verovatno", rekao je on radiju BBC.

On je naveo i da nema direktne dokaze, dodajući da je Litvinjenko imao nekoliko susreta i da je otrov talijum mogao biti ubačen u njegovo piće bila kada u toku tog dana.

Kremlj: "Čista glupost"

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odbacio je Goldfarbove navode. "Nema potrebe da se komentarišu izjave koje su čista glupost", naveo je Peskov, dok je portparol ruske Federalne bezbednosne službe odbio da komentariše.

Portparol ruske ambasade u Londonu opisao je Litvinenkovu bolest kao "nesrećan slučaj" i rekao da Rusija u to nije umešana.

"Nismo zabrinuti zbog toga. Trebalo bi da pričate sa britanskom policijom i da sačekate kraj istrage. Goldfrab je (Litvinjenkov) prijatelj i može da priča šta hoće", rekao je portparol.

Trovanje se, kako se pretpostavlja, dogodilo 1. novembra, posle čega je Litvinjenko primljen u bolnicu, ali je toksikološkim nalazom tek nedavno utvrđeno da je otrovan.

Toksikolog Džon Henri rekao je BBC-ju da je Litvinjenko "ozbiljno bolestan" i da "nema sumnje" da je otrovan.

Kritičar Moskve

Litvinjenko pre trovanja (Beta)
Litvinjenko je prvo radio za KGB - obaveštajnu službu bivšeg Sovjetskog Saveza. Dobio je čin pukovnika u FSB-u, službi koja je nasledila KGB.

Posle devet meseci provedenih u zatvoru, napustio je Rusiju, i u novembru 2000. zatražio azil u Velikoj Britaniji, dve godine nakon što je javno optužio svoje nadređene u FSB-u da su mu naredili da ubije tajkuna Borisa Berezovskog, u to vreme moćnog insajdera u Kremlju.

Litvinjenko je takođe optužio agente FSB-a da su 1999. u Rusiji organizovali bombaške napade na rezidencijalne objekte, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi i koji su doveli do drugog rata u Čečeniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: