Potreba za uštedama energije

Svako domaćinstvo u Srbiji moglo bi da uštedi mesečno od 10 do 20 odsto struje bez ikakvih ulaganja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

16:16

Default images

Srbija sada troši i do tri puta više struje nego mnogo razvijenije zemlje. Direktor agencije za energetsku efikasnost Nenad Pavlović kaže da je potrebno znatno više štedeti električnu energiju. Za početak, dovoljno je da građani ugrade termostate i stave trake za izolaciju na vrata i na prozore.

Da bi pomogla građanima da uštede struju, Prokredit banka počela je da odobrava kredite građanima i malim i srednjim preduzećima  za zamenu stolarije, uvođenje daljinskog grejanja i adaptacije.

Tu kreditnu liniju, u iznosu od 15 miliona evra, odobrila je Međunarodna finansijska korporacija, koja posluje u sastavu Svetske banke: "Srpska domaćinstva prosečno troše šest puta više energije nego nemačka, tako da smo se odlučili da, pored zajmova za renoviranje stambenog prostora, počnemo da odobravamo i kredite za adaptacije kojima se štedi energija”, kaže Doerete Vejding iz Prokredit banke.

I direktorka Kancelarije Svetske banke u Srbiji Kerolin Jungr smatra da je pravo vreme da se štedi onda kada energije ima dovoljno i kada je toplo, kao što je sada. Ovaj energent štede i one države koje ga  imaju dovoljno, a kako  Srbija struju u zimskim mesecima uvozi,  potrebno je da se troši mnogo racionalnije nego do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: