"Izjednačavanje diplome i mastera"

Vladin Sekretarijat za zakonodavstvo dao tumačenje Zakona o visokom obrazovanju: zvanja diplomirani i master treba izjednačiti

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

16:04

Default images

Konferencija univerziteta Srbije prethodno je zatražila pravno tumačenje jednog člana Zakona, kako bi se utvrdilo da li će novo zvanje "master" biti izjednačeno sa starim zvanjem "diplomirani". Kako je u saopštenju navelo Ministarstvo prosvete, Sekretarijat za zakonodavstvo dao je tumačenje da zvanja treba izjednačiti.

Republički sekretarijat za zakonodavstvo smatra da moraju biti zaštićena stečena prava i pravna sigurnost građana koji su stekli akademsko zvanje u skladu sa ranijim propisima.

Vremensko dejstvo zadržavanja prava na korišćenje stečenog akademskog naziva odnosi se ne samo na sadašnjost, već i na budućnost, navodi se u sapštenju.

U konkretnom slučaju, to znači da u praksi treba da budu izjednačeni nazivi koji su stečeni do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, sa novim nazivima koja predviđa Zakon o visokom obrazovanju.

To znači da osobe koje su stekle VII-1 stepen stručne spreme (na primer, diplomirani inženjer, diplomirani pravnik, itd.) po sili zakona moraju biti izjednačene sa nazivom master, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: