Nije znao da je Mladić optužen

Stanko Ristić negirao je da je iznajmljivao stanove u kojima je boravio Mladić. Lugonja priznao da je krio Mladića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

13:28

Default images

Ristić, penzionisani vojni pilot, naveo je da je od 2002. do 2005. godine iznajmljivao stanove iz ličnih razloga, odnosno zbog, kako je kazao, "švaleracije". Optuženi je priznao da je iznajmio dva stana u ulici Jurija Gagarina u Beogradu jer, kako je naveo, stan u njegovom vlasništvu bio je poplavljen i suviše mali da u njemu povremeno boravi i njegov otac, koji se tada lečio na VMA.

Ristić danas nije hteo da odgovara na pitanja tužilaštva.

Optuženi je rekao da nije znao da je Mladić optužen pred Haškim tribunalom i da je za njim raspisana poternica i precizirao je da je o tome saznao tek kada je uhapšen u aprilu ove godine.

Optuženi Saša Badnjar nije želeo da iznese odbranu, navodeći da će se i dalje braniti ćutanjem.

Jovo Đogo, koji je 17. novembra negirao navode optužnice, danas je ponovo odbio da odgovara na pitanja tužilaštva, dodajući da je optužnica "selektivna".

Suđenje se posle pauze nastavlja iznošenjem odbrane ostalih optuženih.

Za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića, odnosno za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, optuženi su Jovo Đogo, Stanko i Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Marko Lugonja, Blagoje Govedarica, Borislav Ivanović i Tatjana, Bojan i Ljiljana Vasković.

Za to krivično delo zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Lugonja: 6-5 dana bio u mom stanu

Penzionisani oficir Vojske RS Marko Lugonja priznao je na sudu da je haški optuženik Ratko Mladić početkom septembra 2002. godine pet ili šest dana boravio u njegovom stanu.

U nastavku suđenja za pomaganje Mladiću, pred Sudskim većem Drugog opštinskog suda u Beogradu, Lugonja je istakao da je Mladića i njegovog pratioca primio u stan po nagovoru nekadašnjeg oficira Vojske RS Zdravka Tolimira, koji je takođe optužen pred Haškim tribunalom, ali, kako je rekao, svojom voljom i bez pritiska.

Na pitanje predsedavajućeg Sudskog veća Dejana Dobrosavljevića zašto je primio u stan haškog optuženika za kojim je već bila raspisana poternica, Lugonja je rekao da je Ratko Mladić bio njegov komandant i da mu je pomogao "jer nije bilo druge alternative".

On je dodao da je dva ili tri puta dolazio u stan u kome je Mladić boravio i da je jednom prilikom tamo zatekao i optuženog Jova Đoga, koji je u petak rekao da je Mladića video poslednji put u januaru 2002, nekoliko meseci pre nego što je za njim bila raspisana međunarodna poternica.

Okrivljeni Ratko Vučetić negirao je da je Mladić bio kod njega u stanu, istakavši da ga je poslednji put video 28. juna 2001, na dan hapšenja Slobodana Miloševića, kada ga je Mladić posetio uplašen da i njemu preti hapšenje.

Okrivljena Ljiljana Vasković izjavila je da je u istrazi pod pritiskom navela da je Ratko Mladić bio kod nje u stanu. Ona je potvrdila da je Jovo Đogo u njen stan dovodio ljude na prenoćište, ali je precizirala da Mladić nije bio među njima.

Suđenje za pomaganje Ratku Mladiću nastavlja se sutra, kada bi o optužnici trebalo da se izjasni preostalih petoro optuženih: Blagoje Govedarica, Borislav Ivanović i Tatjana, Bojan Vasković i Predrag Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: