Slovenija: Romi odložili protest

Najavljeni mirni protest Roma je odložen, jer nije prijavljen na vreme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

08:00

Default images

Umesto sutra, Romi će pred slovenačkim parlamentom, svoja prava zahtevati idućeg ponedeljka, 27.novembra.

U traženje nove lokacije za proterane Rome se je uključio i ljubljanski gradonačelnik, koji je za slovenačku POP TV rekao da i romska porodica Strojan mora da ima mogućnost da živi u Ljubljani, ako to želi. Lubljanski podgradonačelnik, zadužen za mesne zajednice, već traži u Ljubljani potencijalnu lokaciju za Rome.

Juče su u selima opštine Ivančna Gorica, odakle su Romi preseljeni, ukinute seoske straže, ali meštani i dalje nadziru to područje. Meštani su se dogovorili o međusobnom obaveštavanju i merama koje će preduzeti ako, kako kažu, porodica Strojan počne da se pomera prema njihovoj opštini. Meštani ne očekuju probleme jer veruju Vladi, koja im je obećala da se romska porodica neće vratiti.

Ministar prosvete i predsednik Komisije za zaštitu Roma Milan Zver sinoć je najavio da će danas premijeru ponuditi ostavku na mesto predsednika te komisije jer je juče istekao rok koji je ministar postavio za nalaženje nove lokacije za preseljene Rome. Ministar je izjavio da je ipak blizu rešenje za proterane Rome jer ima ljudi koji se dobronamerno i dobrovoljno javljaju da pomognu, a u traženje rešenja se uključio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Događaje s romskom porodicom juče je ponovo komentarisao i nekadašnji slovenački predsednik države Milan Kučan. On je za TV POP ocenio da je žrtva tih događaja romska porodica Strojan i da je Vlada, u želji da nađe prečicu u rešavanju problema, izabrala, kako se ispostavilo, najduži put. Kučan je dodao da jedna nezakonita činjenja ne mogu biti rešavana drugim.

Juče se oglasio i predsednik Slovenije Janez Drnovšek, koji je saopštenjem pozvao sve državljane i Vladu Slovenije na toleranciju, razumevanje i traženje rešenja, upozorivši da slučaj s Romima šteti međunarodnom ugledu Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: