Zabrana mobilnih u poljskim školama

Iz poljskih škola biće proterani mobilni telefoni, saopštio je ministar prosvete Poljske Roman Gjertih.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

16:44

Default images

To je jedna od prvih mera iz vladinog programa "Tolerancija nula" protiv šikaniranja i nasilja u školama, koji je usledio nakon samoubistva 14-godišnje gimnazijalke. Gjertih će taj program sutra predstaviti u gimnaziji u Gdanjsku, gde se pre dve nedelje obesila jedna učenica, pošto psihički nije podnela šikaniranje u školi.

Četrnaestogodišnju Anju su petorica dečaka pred celim razredom, kada je nastavnica izašla sa časa, vukli, pretvarali se da je siluju i sve snimili mobilnim telefonom. Samoubistvo je šokiralo celu Poljsku, otkrivši razmere koje je poprimilo šikaniranje među učenicima.

U rešavanje problema se danas, pored predstavnika ministarstava prosvete, unutrašnjih poslova i pravde, uključio i premijer Jaroslav Kačinjski.

"Vreme tolerancije i nepreduzimanja ničega protiv takvih stvari je isteklo", kazao je Kačinjski na konferenciji za novinare i najavio da će posebne komisije izvršiti inspekciju bezbednosti učenika u svim školama u zemlji.

U suzbijanju šikaniranja u školama, vlada premijera Kačinjskog računa najviše na represiju, visoke kazne za učenike koji se ne ponašaju pristojno i izolaciju u posebne internatske škole za teže izgrednike.

Ideja je i da se zatvore mešovite srednje škole i naprave čisto ženski i muški razredi. "Pristalica sam izolacije. Škola mora da štiti žrtve", kazao je Kačinjski ranije, posle samoubistva Anje.

Zamenik ministra prosvete Miroslav Ožehovski precizirao je danas da bi učenici za izgrede mogli da budu kažnjeni i javnim radovima.

Ministar prosvete je ovih dana najavio da će već od sledeće školske godine biti otvorene strože škole, koje će biti ustanove bliže popravnim domovima za izgrednike.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da represivne mere neće rešiti problem nasilja i šikaniranja u školama, koje je doživelo 44 odsto poljskih đaka, i ocenjuju da će samo stvoriti izgubljenu klasu mladih ljudi bez šanse da se integrišu u društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: